1 - 6 квітня у місті Вантаа (Фінляндія) проходив об'єднаний Чемпіонат Європи з вільної, греко-римської та жіночої боротьби, в ході якого були розіграні 24 комплекти нагород. У ваговій категорії до 61 кг Україну на континентальній першості представляв студент факультету фізичного виховання УДПУ імені Павла Тичини Василь Шуптар, який вперше поїхав на змагання у складі основної збірної. До цього юнак виступав за молодіжну збірну.

За підсумками другого дня змагання борець вільного стилю Василь Шуптар завоював бронзову медаль - у втішному фіналі, в прекрасному стилі він здобув перемогу над Олександром Семісоровим з Німеччини (12:05). На шляху до п'єдесталу Шуптар в 1/8 фіналу здобув перемогу над фіном Ронні Мартіном Тапио Ранна (8:2), в 1/4 фіналу переміг турка Муніра Ресеп Актас (0:0), а в півфіналі поступився азербайджанцеві Хаджі Алієву (7:9).


Після Чемпіонату Василя вдома чекала молода дружина Діана та трирічна донька Оля. Діана Шуптар також студентка факультету фізичного виховання УДПУ. Вона майстер спорту України з вільної боротьби. Разом із Василем вони розвивають цей вид спорту у місті Сміла, де зараз проживають.

Вже наступного дня після повернення додому Василь Шуптар прибув до університету, де за нього дуже вболівали і дуже зраділи його перемозі. Відбулася зустріч бронзового призера із ректором Наталією Побірченко та деканом факультету фізичного виховання Галиною Безверхньою. Насамперед їм та своїм тренерам студент вдячний за розуміння, підтримку та сприяння. Він розповідає, що коли став студентом УДПУ був по-справжньому вражений таким людяним ставленням, яке, на жаль, є не у всіх навчальних закладах.


Наталія Семенівна щиро привітала Василя із перемогою, поцікавилась як проходила підготовка до Чемпіонату та як відбувалося протиборство між спортсменами, станом здоров’я та моральним настроєм. Відомо, що за два тижні до Чемпіонату Європи Василь Шуптар отримав травму - пошкодив коліно на міжнародному турнірі в Мінську. Сам Вася думав, що на чемпіонат через травму вже не потрапляє. Та тренери вірили, що молодий спортсмен (йому 22 роки) принесе медаль на цих змаганнях, вірили у його перемогу, адже Василь – трудоголік.


- Тренера дали мені шанс, і я цьому дуже радий, - розповів спортсмен. - Я відчував, що можу взяти медаль, незважаючи на травму. І зробив це. Хоча були й розчарування. За два дні до Чемпіонату змінили правила змагань, а нашу федерацію не попередили. Усіх своїх суперників я добре знав, з деякими багато разів боровся, за іншими - просто спостерігав. Всі спортсмени на змаганнях, можна сказати, були рівними за силою.

- У моїй сутичці з азербайджанцем, який у результаті отримав золото, йому додали три бали. Мене ж судді оштрафували на два бали за те, що я нібито не давав суперникові зробити захоплення. Тренер нашої національної збірної подав протест, оскільки мені до цього навіть зауважень не робили. Але наш протест не прийняли. У підсумку я програв азербайджанцеві з рахунком 9:7. Але це на перший раз непогано, - не засмучується Вася. – Я вірю, що у мене ще все попереду. Буду ще більше тренуватися, щоб бути на голову вище всіх - тоді вже точно ніяких проблем не буде.

Зараз борець готується до травневого Чемпіонату України, де він повинен довести, що готовий захищати честь країни на Чемпіонаті світу. А заповітна мрія Василя Шуптаря, мабуть, як і у всіх спортсменів - отримати олімпійське золото.

Василь Шуптар дуже талановитий борець, ми віримо, що його чекає велике майбутнє. Щиро бажаємо йому успіху!


Пресцентр УДПУ