1

Завідувач кафедри технологічної освіти Андрій Терещук спільно з професором кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук Сергієм Терещуком взяли участь у семінарі «STEM-освіта для Нової української школи: від теорії до практики», який був організований спільно з КНМУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Христинівської міської ради на базі Кузьминогребельського ліцею (директорка Тетяна Терещук). Учасники семінару: вчителі фізики, хімії та технологій (трудового навчання) – дізналися про нові тенденції в STEM-освіті, поділилися власним досвідом використання інновацій в сучасній школі.

Андрій Терещук оголосив доповідь «STEM як педагогічна технологія створення освітнього середовища Нової української школи». Доповідач розкрив засадничі підходи до вивчення технологій, на яких ґрунтується технологічна освітня галузь як одна з складових Державних стандартів НУШ; окреслив нові зміни у змісті роботи вчителя технологій в умовах Нової української школи; розкрив основні поняття компетентнісного навчання для занять з технологій тощо.

Сергій Терещук розповів про досвід впровадження STEM в освітніх закладах, зокрема про організацію та проведення гурткових занять з робототехніки. Доповідач поділився успішним досвідом участі в змаганнях роботів, розкрив  особливості проведення відповідних заходів у закладах загальної середньої освіти серед учнівської молоді. Також було детально висвітлено методичні аспекти STEM-освіти в сучасній школі. Вчителя мали нагоду проконсультуватися з питань організації та проведення навчальних STEM-проєктів.

Директорка Кузьминогребельського ліцею Олена Слободянюк ознайомила присутніх з навчально-методичною базою освітнього закладу. Учасники семінару взяли участь в унікальній екскурсії – відвідали приватну сонячну електростанцію та ознайомились з особливостями її роботи.

За результатами роботи семінару підготовлено документи для укладання тристоронньої угоди між Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини (ректор Олександр Безлюдний), КНМУ «Центром професійного розвитку педагогічних працівників» Христинівської міської ради (директорка Тетяна Терещук) та Кузьминогребельським ліцеєм Христинівської міської ради Черкаської області (директорка Олена Слободянюк, начальник відділу освіти  Христинівської міської ради Маргарита Білецька). 

Пресцентр УДПУ