В структурі Центру культури і дозвілля «Гаудеамус» працює спортивний клуб, який здійснює загальне керівництво і контроль за спортивно-масовою та фізкультурно-оздоровчою роботою в Університеті.

Діяльність клубу покликана сприяти фізичному розвитку особистості, направлена на створення належних умов для фізичного розвитку студентської молоді, розвиток спортивних здібностей, стимулювання до здорового способу життя. Спортивний клуб координує діяльність структурних підрозділів, органів студентського самоврядування, спортивних секцій Університету з питань організації спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи.

Основною метою діяльності спортивного клубу є розвиток, пропаганда та популяризація фізкультури, спорту та здорового способу життя, залучення молоді до занять фізичною культурою і спортом, створення відповідних умов та можливостей для занять різноманітними формами оздоровлення, фізичною культурою і видами спорту усіх учасників освітнього процесу, організація змістовної спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи.

Основними завданнями Спортивного клубу є:залучення студентів та співробітників університету до систематичних занять фізичною культурою, спортом і туризмом; запровадження інноваційних підходів, форм та методів організації спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи в Університеті; організація і проведення масових оздоровчих, фізкультурних і спортивних заходів; формування у студентської молоді потреби у зміцненні здоров’я засобами фізичної культури і спорту; створення спортивних аматорських об’єднань, клубів, секцій і команд з видів спорту; розроблення цілісної системи пошуку та розвитку спортивно обдарованої студентської молоді;  створення сприятливих умов та можливостей для задоволення різноманітних інтересів студентства і колективу університету в галузі фізичної культури і спорту.

В університеті працюють спортивні секції з різних видів спорту.

У спортивній залі проходять різноманітні змагання серед закладів вищої освіти та загальноуніверситетські. Традиційними стали: спартакіада з легкої атлетики, олімпійський урок, спортивно-оздоровчі руханки, змагання з волейболу, баскетболу, настільного тенісу, армреслінгу, спортивного дартцу, перетягування канату, легкоатлетичний крос, спортивно-патріотичні заходи, змагання за кубок ректора УДПУ з футболу, відкритий кубок УДПУ з боксу.

Інформація про всі спортивно-масові заходи, які відбуваються в університеті та досягнення спортсменів УДПУ на міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях, висвітлюються на офіційному сайті університету, субсайтах факультетів/інституту та у місцевих засобах масової інформації.

Пресцентр УДПУ