Україна й Польща не лише близькі сусіди, а й активні партнери в освітньому та науковому співробітництві: уже п’ять років в УДПУ діє Польський культурно-освітній центр, було відкрито спеціальність «Українська мова, література і польська мова». Упродовж всіх років піднімала цю непочату царину викладач польської мови пані Вєслава Свєрщ. Окрім того, в УДПУ створена польська спільнота – об’єднання тих, хто любить культуру польського народу, його історію, етнотрадицїі, мову тощо.

Днями в університет завітали представники вищої школи Польщі – кандидат гуманітарних наук, викладач польської мови Пьотр Пизель, направлений Міністерством вищої освіти Польщі для викладання польської мови в УДПУ, та викладач Академії Яна Длугоша в Ченстохові Артур Ющинський.


Відбулася зустріч гостей з ректором університету Наталією Побірченко. Наталія Семенівна поцікавилась, як гості розмістились, облаштувались, які у них найближчі плани та побажання стосовно майбутньої роботи, розповіла про навчальний заклад та його перспективи – з надією на те, що польська мова зі спеціалізації переросте в паралельну спеціальність, а згодом і в основну спеціальність.


Польський колега Пьотр Пизель поділився досвідом роботи в інших країнах, зокрема в Росії, Білорусії, Казахстані та висловив надію на подальшу плідну співпрацю на кафедрі світової літератури і слов’янських мов УДПУ імені Павла Тичини.

Історик з Польщі Артур Ющинський, що перебуває на науковому стажуванні в університеті, висловив надію на те, що співпраця з українськими колегами збагатить його наукове дослідження і робота буде взаємоплідною.


Колектив університету не збирається зупинятись на досягнутому – співпраця в науково-освітній сфері триває, що відкриває практично необмежені можливості для студентів університету, які мають змогу вивчати польську мову, а згодом і проходити стажування чи й навчатись у Польщі за програмою подвійного диплома.

Пресцентр УДПУ