Студенти І курсу спеціальності «Історія і географія» історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини та групи факультету лісового і садово-паркового господарства Уманського національного університету садівництва спільно проходили комплексну фахову практику із дисциплін «Геологія з основами геохімії» та «Біологія» у Карпатському регіоні нашої країни (база практики – с. Колочава Міжгірського району Закарпатської області). Керівники практики від кафедри загального землезнавства та геології (УДПУ) – професор Сергій Половка і викладач Олена Половка, від кафедри садово-паркового господарства (УНУС) – доценти Маргарита Парубок та Тетяна Мамчур


Подібна практика відіграла важливу роль у системі підготовки майбутніх фахівців, оскільки надала можливість уманським студентам розширити їх уяву про різноманіття складових літосфери, гідросфери, атмосфери та біосфери і на конкретних прикладах відстежити механізми функціонування різних геолого-географічних процесів та екологічних систем, не притаманних Центральному регіону України.

До завдань практики входило: збір колекцій гірських порід і мінералів, вивчення дії та наслідків геологічних процесів і т.п., підготовка гербаріїв, ознайомлення з представниками флори та фауни, занесених до Червоної книги, вивчення ендемічної флори та фауни, визначення рангу ендеміків, відстеження механізмів формування біогеохімічного кругообігу речовин у біосфері, системний аналіз взаємозв’язків живого на певних біотопах, дослідження впливу біотичних (алелопатія, каменсалізм) та абіотичних (зокрема, орографічних) екологічних чинників на характер складових біоти тощо.

Окрім виконання навчальної програми, результатом комплексної фахової практики студентів двох уманських вузів стало їх оздоровлення в українських Карпатах на території Національного природного парку «Синевир» (студенти УДПУ отримали фінансову підтримку профкому університету – голова, доцент Олександр Осадчий).

Під час перебування в одному з рекреаційних куточків нашої держави – Українських Карпатах студенти насолоджуються «шумом» лісу, «гуркотом гірських рік і струмків», співом птахів, дихають чистим повітрям, вживають природну мінеральну та джерельну воду і милуються гірськими краєвидами.

Юнаки та дівчата поринають у інше історико-культурне середовище, збагачують свої знання про різні куточки України. Вони відвідали фестиваль «Ріп’янки», «Реабілітаційний центр для ведмедів», низку видатних місць і музеїв, а саме: музеї «Старе Село», чеського письменника «Івана Ольбрахта», могилу одного з останніх опришків Карпат Миколи Шугая та музейний комплекс «Лінія Арпада» і т. п., де ознайомилися з життям та побутом місцевих жителів у різні часи

Ритм сучасного студентського життя потребує оздоровлення – зняття нервової напруги, яка накопичилася під час навчального процесу. Поринувши у природу, студентська молодь краще готується до складання екзаменаційної сесії і наступного навчального року та взагалі відновлює сили. Оздоровлення на території прекрасного «Синевиру» залишило незабутні враження на все життя.

Студентство та професорсько-викладацький склад УДПУ імені Павла Тичини та Уманського національного університету садівництва мають надію, що подібного роду виїзні фахові практики «приживуться» на теренах Уманщини і перейдуть до категорії традиційних.

Пресцентр УДПУ