Поезія Тараса Григоровича Шевченка - невмируща! Вона продовжує жити у серцях нових і нових поколінь наших співвітчизників. Цю думку підтвердили Шевченківські читання, які відбулися в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини і присвячувалися 200-річчю з дня народження великого Кобзаря. Особливо приємно відзначити, що вони були організовані студентською радою університету. До заходу долучилися представники усіх факультетів і навіть структурних підрозділів навчального закладу.

Розпочався захід уривком "Гонта в Умані" з поеми "Гайдамаки", який майстерно, з чуттєвим надривом виконала випускниця університету, а нині завідувач відділу зв'язків з громадськістю Людмила Гекалюк. Емоційності її виступу додала демонстрація фрагментів фільму "Вогнем і мечем", що супроводжувалась історичною піснею "Виїхав Гонта з Умані" у виконанні тріо "Гонта".


Ліричний настрій у залі створила студентка факультету соціальної та психологічної освіти Вероніка Смітанка майстерним виконанням твору "Лілея".

Надзвичайну тугу за Україною в сповіді Шевченка перед зорями передали учасники Народного аматорського ансамблю сучасного танцю "Візаві" (художній керівник - Людмила Андрощук).


Окрасою свята можна по праву назвати виступ студентки факультету фізичного виховання Євгенії Кольцової, яка і читала чуттєво, і співала душевно.

Козацьку відвагу та завзяття відчули глядачі після перегляду хореографічної композиції "Їхали козаки" у виконанні учасників народного аматорського ансамблю народного танцю "Яворина" (художній керівник Сергій Куценко).

Полонили душу невмирущі твори Шевченка у виконанні Наталії Юдченко, Тетяни Хлівної, Софії Рудої, Людмили Місюни, Анастасії Марищук, Катерини Петельчук.

Приємно відзначити, що на вечорі звучали не лише твори великого генія Тараса Шевченка, а й присвячені йому вірші студентів. Так, авторський вірш "Пам'яті Шевченка" читала студентка історичного факультету Олена Бугай.

У кожного з присутніх в душі закарбувались слова: "Учітеся, брати мої, думайте, читайте…", адже Лариса Сауляк, яка читала цей твір, ніби до кожного особисто зверталась із запитаннями і повчаннями Великого кобзаря, які, пройшовши крізь віки є актуальними і на сьогодні.


Яскравим завершенням концертної програми стало виконання пісень "Думи мої, думи" та "Реве та стогне Дніпр широкий" у виконанні народного хору "Кобзар" (художній керівник Василь Семенчук).


По завершенню заходу, проректор з гуманітарних питань Дмитро Балдинюк висловив слова вдячності за організацію та проведення такого важливого заходу та нагородив усіх учасників грамотами за активну творчу діяльність та з нагоди 200-ої річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка.



Пресцентр УДПУ