Колективним договором між адміністрацією та профспілковим комітетом Первинної профспілкової організації Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини гарантовано захист прав та інтересів усіх студентів, особливо вразливих категорій. Адже до пріоритетних напрямів діяльності профспілки належать соціальний захист, оздоровлення, поліпшення житлово-побутових та санітарно-гігієнічних умов проживання, культурно-масова робота, забезпечення матеріальною допомогою тих, хто її потребує, надання правової допомоги, кваліфікованих консультацій з будь-яких питань, допомога у їх вирішенні.

В університеті на обліку перебуває 172 дитини-сироти, які упродовж року забезпечуються коштами на придбання харчування, одягу, взуття та літератури, виплачується матеріальна допомога дітям сиротам та особам під опікою. Для студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, призначається соціальна стипендія (в обов’язковому порядку) у розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України та академічна стипендія (додатково до соціальної) у випадку відмінного навчання.

Соціальні стипендії призначаються також студентам, яким згідно з Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», з малозабезпечених сімей, які є дітьми-інвалідами та інвалідами І–III групи, які мають сім’ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або одна мати (батько) навчаються в Університеті за денною формою навчання.

У 2019 році при працевлаштуванні за спеціальністю 21 студент-випускник, четверо з яких мають статус дітей-сиріт, отримали адресну грошову допомогу.

Колективним договором також передбачено надання матеріальної допомоги студентам, які її потребують, зокрема, з малозабезпечених сімей, студентам, які мають дітей, при народженні дитини, у разі хвороби, смерті близьких родичів тощо.

Відповідно до колективного договору студенти також преміюються за активну участь у науковій роботі, художній самодіяльності, спортивній роботі, участь у днях педагогічної майстерності, організації виставок та інших заходах.

Певним категоріям студентів, зокрема, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, учасникам АТО, дітям учасників АТО, дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи забезпечено безкоштовне проживання у гуртожитках Університету.

Особлива увага приділяється дотриманню вимог Державно-будівельних норм доступності до будівель Університету маломобільних груп студентів: облаштовано пандуси в усіх навчальних корпусах, спеціалізовані санітарно-гігієнічні кімнати у відповідності до вимог, кімнати у гуртожитках для студентів з інвалідністю; закуплено парти для студентів-візочників; придбано таблички шрифтом Брайля з назвою кожного факультету, кафедр, структурних підрозділів Університету. Розроблено проектно-кошторисну документацію реконструкції будівлі навчального корпусу №3 у частині прибудови ліфта для людей з обмеженими можливостями, у 2020 році планується реалізація проекту.

Профспілковим комітетом Первинної профспілкової організації Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини здійснюється постійний контроль за розподілом та використанням коштів, які виділяються на соціально-побутові потреби студентів, проведення культурно-виховної, спортивно-оздоровчої роботи.

Пресцентр УДПУ