Щиро вітаємо з цим інтернаціональним святом доброчинців, учасників волонтерського руху, небайдужих людей – усіх, хто віддає часточку душі своєму ближньому! Поздоровляємо тих, хто обрав нелегку, але дуже почесну і шляхетну, важливу й необхідну справу – допомагати іншим.

Бажаємо всім міцного здоров’я, терпіння, наснаги, душевних сил та успіхів у такій важливій для всіх людей справі! Віруймо у те, що світ врятує доброта. Творімо добро! Будьмо благодійними!


Наш університет, як і весь світ, відзначає День благодійності. В УДПУ завжди активно долучаються до благодійництва, допомагаючи вирішувати гострі соціальні проблеми, які сьогодні окремі громадяни і держава не в змозі вирішити самостійно. Благодійність – це щира і благородна справа, спрямована на поліпшення умов життя людини. Благодійником може бути кожен: це просто і легко. В УДПУ багато викладачів, співробітників, студентів, котрі не раз долучалися до того, щоб врятувати або поліпшити життя конкретних людей.

Студенти та професорсько-викладацький склад УДПУ за підтримки адміністрації університету не лише долучаються до благодійних акцій державного і регіонального рівнів, але й самі їх ініціюють. Сьогодення показує, якою важливою є ця робота. Адже доки в країні є хоча б одна сирота або хвора дитина, доки є самотні й старі люди, доки довкілля потребує захисту – доти благодійна діяльність буде потрібною та актуальною.

Значний внесок у розвиток благодійності робить профком університету (голова профкому Олександр Осадчий). Із коштів профспілок надається різностороння допомога. Її отримувачі - міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста, управління праці та соціального захисту населення, ветерани Великої Вітчизняної війни, воїни-інтернаціоналісти, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Профспілковим комітетом перераховано кошти на Черкаський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки для благодійної акції на підтримку Збройних сил України.

Представники УДПУ за свою плідну діяльність добиваються заслуженого визнання. Так, перемогу у XVI Всеукраїнського конкурсі бізнес-планів у номінації «Соціальний проект» виборов авторський колектив факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ імені Павла Тичини у складі кандидата педагогічних наук, доцента, декана факультету соціальної та психологічної освіти Оксани Кравченко та кандидатів педагогічних наук Майї Перфільєвої й Оксани Шевчук за проект «Центр соціальної та освітньої інтеграції осіб з інвалідністю».



Благодійність – один з пріоритетних напрямків роботи студентської ради. Постійно проводиться упорядкування могил учасників ВВВ (закріплені за історичним факультетом університету), квартирний обхід з метою виявлення тих, хто опинився у складних життєвих обставинах,потребує різного виду допомоги, а також привітання ветеранів війни та учасників бойових дій студентською радою УДПУ.

Так, студентська рада університету провела «Ярмарок улюблених книг». Даний захід було організовано на підтримку родини студентки 3 курсу факультету іноземної філології УДПУ Анастасії Рижак, брат якої загинув в зоні АТО, батько продовжує воювати, захищаючи честь України, а мати займається волонтерством. Студенти, викладачі, працівники університетської бібліотеки – усі долучись до цієї справи. Кожен охочий відвідувач ярмарку міг придбати близьку до душі літературу; при цьому мав можливість як принести на продаж улюблену книгу, так і купити нову.

За ініціативи студентської ради та підтримки ректорату відбувся також благодійний кулінарний ярмарок. Подібні заходи вже стали гарною традицією у виші, адже саме в такий спосіб студентство намагається продемонструвати свою активну громадську позицію та згуртованість навколо гуманістичної ідеї доброчинності. До смачної акції активно долучились студенти, викладачі та співробітники університету. Кожен факультет намагався якнайкраще засервірувати стіл та запропонувати покупцям найоригінальніші страви. Зібрані від продажу кулінарної продукції кошти молодь передала через волонтерів воїнам, що захищають наш мир і спокій на сході країни.



Колектив викладачів, співробітників та студентів нашого університету за покликом серця підключається до різного виду соціально значущої діяльності. Багато зроблено волонтерами університету для підтримки соціально незахищених громадян – пристарілих ветеранів, дітей, позбавлених батьківського піклування. Адміністрація університету всебічно підтримує і стимулює такі ініціативи студентів та викладачів. Весь час коло безкорисного піклування розширюється, і, на жаль, пов’язано це із останніми подіями в державі. Колектив університету активно долучається до благодійних акцій на підтримку Збройних сил України.




Викладачі та студенти факультету української філології відвідали поранених у зоні АТО воїнів, які нині лікуються у Головному військовому клінічному госпіталі (м. Київ). Студенти разом з викладачами зібрали на лікування захисників близько 6 тисяч гривень.


Студенти економічного факультету УДПУ по особливому втілили в життя ідею привітати всіх з приходом весни – провели благодійний ярмарок «Весняний дзвін», на якому представили власні шедеври кулінарії. Всі виручені під час ярмарку кошти направлені на благодійність.


У рамках соціального проекту «Подаруй солдату тепло» на факультеті фізичного виховання пройшли змагання зі STREET WORKOUT за участі хлопців та дівчат. Всі бажаючі мали змогу позмагатися у різних видах вуличної гімнастики. Завдяки змаганням було зібрано чималу грошову суму, котру спрямували на допомогу студенту факультету фізичного виховання, що нині перебуває в зоні АТО.

«Мистецтво заради миру!» - це благодійна акція мистецько-педагогічного факультету, яка потужно підтримала естафету доброчинності в університеті. Разом із студентською радою університету було влаштовано унікальний танцювальний марафон «Ми - українці!». Свято танцю, енергії, грації об’єднало шанувальників хореографічного мистецтва та усіх небайдужих людей, чиє серце відкрите для допомоги. Адже проект «Мистецтво заради миру» мав, перш за все, благодійну мету - збір коштів на потреби бійців АТО, або тих, хто постраждав, захищаючи Україну. Арт-менеджер танцювального проекту Людмила Гекалюк та студенти-волонтери історичного факультету Мирослава Стецько і Олександр Коханівський ініціювали збір коштів для порятунку 21-річного лейтенанта телекомунікацій та інформації 17-ї танкової бригади міста Кіровоград Олександра Попруженка, за життя якого наразі борються лікарі Одеського військового шпиталю. Розповідь та відеоматеріал про бійця, родина якого проживає у м.Монастирище, схвилювали усіх присутніх.

Вагомий перелік добрих справ має студентська соціально-психологічної служби факультету соціальної та психологічної освіти. Студенти-волонтери беруть участь у різних акціях як на рівні міста, так і на рівні університету,співпрацюють з дитячими будинками та реабілітаційними центрами м. Умань. Обов’язковими у діяльності волонтерів соціально-психологічної служби на факультеті соціальної та психологічної освіти є щорічні благодійні акції для хворих дітей; збір одягу, іграшок та книжок для дитячих будинків та дітей-сиріт; організація різноманітних заходів по збору коштів для багатодітних сімей і дитячих будинків сімейного типу; допомога ветеранам і хворим людям похилого віку. З року в рік ССПС розширює обсяг благодійних проектів, щоб допомогти якомога більшій кількості тих, хто чекає на допомогу.

Національно-патріотичний табір «Дія» нашого університету здобув перемогу у ІІІ Всеукраїнському дистанційному конкурсі студентських та учнівських наукових робіт із соціальної педагогіки у номінації: «Соціальний проект». На ім’я ректора Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Олександра Безлюдного від оргкомітету ІІІ Всеукраїнського дистанційною конкурсу студентських і учнівських робіт із соціальної педагогіки надійшла подяка науковим керівникам конкурсної роботи Оксані Кравченко та Мар'яні Горенко за високий рівень наукової підготовки молоді, активну соціальну та громадську позицію та участь у розвитку соціально-педагогічної сфери. Автор роботи «Національно-патріотичний табір для студентської молоді міста Умань «Дія»» студентка Тетяна Музика посіла І місце у номінації «Соціальні проекти».



Упродовж 2014-2015 навчального року в УДПУ було втілено в життя чимало цікавих проектів, проведено безліч корисних заходів та реалізовано плани взаємодії органів студентського самоврядування й молодіжних громадських організацій регіону. Більшість заходів мали національно-патріотичне спрямування. Серед багатьох – збір коштів на допомогу захисникам України, пораненим бійцям та їх сім’ям, студентам, які постраждали в зоні АТО. Марш миру, університетська виставка «Благодійність крізь призму об’єктиву», добродійні ярмарки улюблених книжок та «Кухні народів світу», різноманітні майстер-класи, зокрема, з виготовлення оберегів для захисників України. Важливими і дуже помітними подіями були зустрічі з бійцями АТО як і стінах університету, так і з пораненими у госпіталях.



На ім’я ректора університету, професора Олександра Безлюдного від міськрайонної волонтерської організації "Разом" прийшла подяка, в якій говориться: «Щиро дякуємо Вам та ввіреному навчальному закладу за свідому громадянську позицію та активну участь у волонтерській роботі. Просимо Вас висловити особливу подяку студентам-волонтерам Євгену Романчуку з факультету української філології, Марії Титаренко з мистецько-педагогічного та Мирославі Стецько з історичного факультетів за високі моральні якості, активну громадянську позицію, патріотизм. Вони, не шкодуючи власних сил, здоров'я, коштів та часу, допомагають нашим військовим, які захищають українську землю та цілісність держави в зоні АТО. Дякуємо Вам за підтримку і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю». А керівник Уманського волонтерського центру допомоги армії висловив подяку студентам історичного факультету Станіславу Блажчуку та Мирославі Стецько за активну громадську позицію, любов до України та підтримку учасників АТО. Студенти-волонтери дякують волонтерському центру за відзнаку і продовжують працювати на підтримку наших воїнів. Зокрема, в університеті організовано збір коштів на лікування пораненого 21-річного військовослужбовця Олександра Попруженка, який перебуває в Одеському військовому шпиталі і потребує негайної й дороговартісної операції. Зібрані кошти було перераховано на рахунок матері Олександра. Вона щиро вдячна за допомогу, яку усіма силами намагалися надати студенти та викладачі нашого вишу, бо переконані, що чужої біди не буває.

Пресцентр УДПУ