Сьогодні весь світ відзначає день благодійності. Щиро вітаємо з цим Міжнародним святом доброчинців, учасників волонтерського руху – усіх, хто віддає часточку душі своєму ближньому! Бажаємо всім міцного здоров’я, успіхів та натхнення у такій важливій для всіх людей справі! Світ врятує доброта. Будемо добрими!

В УДПУ активно долучаються до благодійництва, допомагаючи вирішувати гострі соціальні проблеми, які сьогодні окремі громадяни і держава не в змозі вирішити самостійно. Благодійність – це щира і благородна справа, спрямована на поліпшення умов життя людини. Благодійником може бути кожен: це просто і легко. В УДПУ багато викладачів, співробітників, студентів, котрі не раз долучалися до того, щоб врятувати або поліпшити життя конкретних людей.


Колектив університету долучився до благодійних акцій на підтримку Збройних сил України. Керівництво закладу постійно інформує професорсько-викладацький склад та співробітників про необхідність допомоги збройним силам України, про благодійні акції, які проводяться, надає інформацію про рахунки для переказування коштів. Професорсько-викладацький склад, студенти та працівники вузу беруть участь у акції «Підтримай армію, захисти Україну» (відправка смс-повідомлень), а також організували збір благодійних коштів для батальйону «Миротворець» на виконання миротворчої місії на Сході України. Керівництвом університету надається підтримка 44 студентам заочної форми навчання, які беруть участь у бойових діях, а наше студентство є ініціатором та учасником багатьох мистецьких акцій на підтримку бойового духу Збройних Сил України. Так, гурт «Місто мрій» брав участь у концертній програмі у військовій частині. Допомогу на АТО відправили співробітники та студенти факультету української філології (9 тисяч гривень), а на зібрані всіма факультетами кошти було закуплено одяг, предмети гігієни, які приватним транспортом відправлено бійцям української армії. Декани університету на власні кошти закупили речі та засоби гігієни для поранених бійців, які лікуються в київському госпіталі.



Студенти та професорсько-викладацький склад УДПУ за підтримки адміністрації університету долучилися до благодійної акції по збору коштів сім’ям активістів Євромайдану. Зібрана сума була передана родині загиблого Віктора Чернеця із с. Подібна, Маньківського району, Черкаської області.


Значний внесок у розвиток благодійності робить профком університету. Із коштів профспілок надається різностороння допомога. Її отримувачі - міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста, управління праці та соціального захисту населення, ветерани Великої Вітчизняної війни, воїни-інтернаціоналісти, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Профспілковим комітетом перераховано кошти на Черкаський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки для благодійної акції на підтримку Збройних сил України.

Благодійність – один з пріоритетних напрямків роботи студентської ради. Постійно проводиться упорядкування могил учасників ВВВ (закріплені за історичним факультетом університету), квартирний обхід з метою виявлення тих, хто опинився у складних життєвих обставинах,потребує різного виду допомоги, а також привітання ветеранів війни та учасників бойових дій студентською радою УДПУ. Так, на одному із засідань студентської ради, до усіх присутніх представників факультетів нашого ВУЗу із проханням про допомогу звернулася студдекан фізико-математичного факультету – Тетяна Повічан. Допомоги потребував хворий на дитячий церебральний параліч 8-ми річний хлопчик Максим Хмелюк, якому необхідно було пройти 6-й курс у Міжнародній клініці відновного лікування в м. Трускавець. Студенти виявили свою чуйність, зібрали і передали мамі Максимка на лікування кошти у сумі 2844 гривні!

Напередодні Дня Перемоги студенти та викладачі природничо-географічного факультету і факультету української філології вітали на Уманщині курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, які вирушили на захист державного кордону України. Окрім гарних, світлих побажань та напутніх слів, представники студентського самоврядування природничо-географічного факультету передали курсантам речі,солодощі та інші харчові продукти.

Студенти УДПУ, зокрема історичного факультету, приєдналися до благодійної акції «Стань донором крові – врятуй життя», котра проходила у нашому місті. Розуміючи значення та унікальність донорської крові для порятунку життя людини студенти-історики відвідали Уманську міську лікарню № 3, більше відому як «станція переливання крові». Мотиви такого вчинку пояснив студент 41 групи Руслан Болтян: «Сьогодні в Україні не вистачає донорської крові. Це означає,що лікарі, незважаючи на всі свої зусилля, досить часто не можуть врятувати людське життя через відсутність крові для переливання. Віримо, що наша кров стане рятівною!»


Активними учасниками різних благодійних акціях є волонтери студентської соціально-психологічної служби, котра заснована 2010 року на базі факультету соціальної та психологічної освіти. На благодійність була спрямована перша соціальна акція новоствореної служби і мала назву “Збір речей для вихованців інтернатних закладів”. Згодом були благодійні акції «Поділись теплом», під час якої був організований збір речей для обездолених діток та «Поділись частинкою свого дитинства» по збору дитячих іграшок для дітей дитячого притулку. Загалом студенти-волонтери беруть участь у різних акціях як на рівні міста, так і на рівні університету,співпрацюють з дитячими будинками та реабілітаційними центрами м. Умань.

Обов’язковими у діяльності волонтерів соціально-психологічної служби на факультеті соціальної та психологічної освіти є щорічні благодійні акції для хворих дітей; збір одягу, іграшок та книжок для дитячих будинків та дітей-сиріт; організація різноманітних заходів по збору коштів для багатодітних сімей і дитячих будинків сімейного типу; допомога ветеранам і хворим людям похилого віку. З року в рік ССПС розширює обсяг благодійних проектів, щоб допомогти якомога більшій кількості тих, хто чекає на допомогу. Взято участь у весняній благодійній Акції «Серце до серця».


Внаслідок співпраці УДПУ, управління праці та соціального захисту населення, відділу освіти Уманської міської ради та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було створено пункт надання психологічної допомоги постраждалим людям, які потребують додаткового захисту і підтримки (вул. Садова 7/12). Психологом пункту від Уманського державного педагогічного університету працював студент факультету соціальної та психологічної освіти Микола Григор’єв.

Навесні на сцені міського Будинку Культури відбувся перший фестиваль соціально-психологічної драми «Почуй! Побач!», організаторами та ініціаторами якого були Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини (ССПС зокрема) та Клініка Дружня до Молоді (при Уманській дитячій міській лікарні).

Благодійник, волонтер – це людина, що володіє певними особистісними характеристиками, зокрема такими, як готовність допомогти, небайдуже ставлення до навколишнього життя і людей, жертовність, висока самоорганізованість, відповідальність за себе та інших, енергійність та готовність завжди йти до кінця. Благодійники та волонтери Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Покликання творять добро, показують приклад небайдужості і доброчинності оточуючим. Разом ми зробимо цей світ кращим!

Довідково.  Дата проведення Міжнародного дня благодійностібула обрана невипадково. У цей день,5 вересня,померла Мати Тереза, яка в 1979 році була нагороджена Нобелівською премією миру «За діяльність по боротьбі з бідністю та за допомогу людям». Це вшанування та спогад пам'яті Матері Терези з Калькутти, яка упродовж усього свого життя давала незвичне свідчення любові до ближнього, підтримувала бідних і нужденних у всьому світі.


У знак визнання ключової ролі благодійності в залагодженні гуманітарних криз та полегшенні страждань людей, так само як і зусиль благодійних організацій та приватних осіб, Генеральна Асамблея ООН в 2012 році призначила 5 вересня Міжнародним днем благодійності.

Пресцентр УДПУ