День працівника природо-заповідної справи, мабуть, не випадково співпадає зі святом Івана Купала, коли природа найбільше буяє, а лікарські трави мають найбільшу цілющу силу. Захистити цю природну красу, зберегти її для наступних поколінь - завдання природоохоронної служби. Проте День працівника природо-заповідної справи - свято не тільки для тих, хто працює в національних парках та заповідниках, а і передусім - всіх, чиє життя присвячене збереженню заповідних територій й навколишнього середовища взагалі. Своїм вважають це свято і в УДПУ, де переконані, що заповідна справа – найкраще, що можна зробити для природи. Викладачі, співробітники та студенти докладають чимало зусиль до охорони навколишнього природного середовища, вони – серед щирих борців за дику природу.

Розвиток заповідної справи визнано одним із найважливіших пріоритетів довгострокової державної політики. Збереження та розвиток природно-заповідного фонду України, зокрема біотичного і ландшафтного різноманіття, формування національної екомережі та її інтеграція до Європейської екомережі, є вкрай актуальним завданням державної політики. Метод територіальної охорони природи – розвиток природно-заповідної справи є одним з провідних напрямів екологічної стратегії нашої області, а УДПУ імені Павла Тичини, зокрема його природничо-географічний факультет, багато робить не лише для покращення і поширення екологічної освіти, але й для збереження і примноження зелених насаджень, поліпшення благоустрою, санітарного і екологічного стану в місті Умань та регіоні. Приміром, здійснено природоохоронні акції: «Благоустрій навчального середовища», «Озеленення прилеглих територій», «Лісам, паркам, скверам − бути чистими», «Майбутнє лісу у твоїх руках», «Укріплення берегів малих водойм», «Година Землі» тощо.

Щиро вітаємо із Днем працівника природно-заповідної справи всіх, хто докладає зусиль для збереження й примноження для прийдешніх поколінь багатства і розмаїття мальовничої природи нашої країни. Тільки так можна досягти позитивних зрушень у справі збереження і розвитку територій та об’єктів природно-заповідного фонду, виховати справжній патріотизм і гордість за рідний край – Черкащину!

Пресцентр УДПУ