17 лютого 2014 року відзначається 70-та річниця Корсунь-Шевченківської битви - однієї з найбільших баталій Другої світової війни, котра завершилась повною ліквідацією чисельного угруповання ворожих військ і стала блискучою операцією - передумовою визволення Правобережної України від іноземних загарбників, а через свою масштабність і значимість названа Українським Сталінградом.


За цей час виросло кілька нових поколінь, і кожне з них – у вічному боргу перед ратним подвигом ветеранів. Без пам’яті про нашу історію немає і минулого, а без поваги до минулого не можна будувати сьогодення. На запрошення Департаменту освіти і науки Черкаської обласної держадміністрації 14 лютого 2014 року делегація викладачів та студентів історичного факультету УДПУ взяла участь в урочистих заходах з нагоди 70-ї річниці переможної Корсунь-Шевченківської битви. У Музеї історії Корсунь-Шевченківської битви відбулося засідання круглого столу, яке провів голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб.


У теплій та затишній атмосфері відбувався діалог між учасниками визначної битви та молодим поколінням, яке представляло студентство Черкащини. Найбільше нашу делегацію, звісно, вразило знайомство з учасниками Корсунь-Шевченківської битви. Нині на Черкащині проживає 63 учасники тих кровопролитних боїв. Це напрочуд сильні духом люди! Всі бійці-ветерани мають дуже поважний вік, деяким було важко навіть пересуватися, але вони все-одно приїхали на зустріч - на місце, де їх косили ворожі кулі, де полягли їхні друзі. Зі сльозами на очах ветерани згадували важкі, але такі вражаючі та унікальні події переможної битви. Після закінчення круглого столу всі учасники отримали цінні подарунки від голови Черкаської облдержадміністрації С.Б. Тулуба. На урочистостях бійцям Корсунь-Шевченківської операції вручено державні нагороди і почесні грамоти України.

Заступник декана історичного факультету доцент Ольга Скус та студенти Софія Соломаха, Ольга Перепелюк, Богдан Машкаринець, Любов Черевко, Сергій Крикун від імені колективу Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини поклонились могилам великих ратників Корсунь-Шевченківської битви. За можливість познайомитися з учасниками Корсунь-Шевченківської битви та доторкнутись до величного подвигу українського народу в Другій світовій війні вони вдячні адміністрації університету в особі ректора професора Наталії Побірченко, яка делегувала їх на таке визначне дійство.



Сьогодні в області проживає 1 398 учасників бойових дій, яким виповнилося 85 і більше років. Це – наша гордість і совість, жива історія нашого народу, незгасна пам’ять для молодого покоління!

Ювілейні заходи у Корсунь-Шевченківському об’єднали різні покоління: ветеранів-учасників Корсунь-Шевченківської битви, громадськість, студентську та учнівську молодь. Єдність поколінь – головна ідея заходу, яка має стати і передумовою збереження миру в державі та пам’яті про Велику Вітчизняну війну.

Довідково.
Більше трьохсот тисяч радянських солдат та офіцерів у 1944 році боролися за перемогу в одній із найзапекліших та найжорстокіших битв Другої світової війни – Корсунь-Шевченківській. Вона тривала 25 днів і ночей. Перемога саме у цій наступальній операції прискорила визволення України та створила умови для остаточного розгрому гітлерівської армії. Ця операція була частиною стратегічного наступу військ 1-го (генерал армії Микола Ватутін) і 2-го (генерал армії Іван Конєв) Українських фронтів із метою оточення та знищення угрупування противника на Корсунь-Шевченківському виступі.

Початок операції проходив у взаємних атаках, поки війська обох Українських фронтів не завершили оточення ворога, з'єднавшись 28 січня у м. Звенигородці. Спроби гітлерівців розблокувати оточене угрупування були невдалими, зазнала краху й спроба оточенців прорвати фронт. 17 лютого оточене угрупування було ліквідоване.

За радянською історіографією, у Корсунь-Шевченківській битві ворог втратив близько 55 тис. солдатів і офіцерів, понад 18 тис. були взяті в полон. Згідно з оперативними зведеннями та бойовими донесеннями військ вермахту, кількість тих, хто вийшов з оточення, становила від 26 до 32—35 тис.


Пресцентр УДПУ