Напередодні Дня захисника України студенти історичного факультету пройшли військовий вишкіл. Цей захід став одним із найголовніших серед низки запланованих подій в рамках відзначення козацького тижня на факультеті.

Загальновідомо, що володіння військовим мистецтвом для українського козацтва були життєво необхідною справою. Козаки були універсальними вояками, майстерно володіли різною зброєю та способами ведення бою, виробляли власні бойові прийоми у боротьбі за незалежність України. Саме тому з метою формування національно-патріотичної свідомості, готовності до захисту Вітчизни, а також всебічного розвитку студентської молоді керівництво факультету, зокрема  декан Анатолій Карасевич та заступник декана з виховної роботи Анна Шауренко спільно із профспілковим комітетом (голова Ярослав Балановський) та студентською радою факультету (голова Мирослава Пересунько)  організувало  військове навчання.

Вишкіл пройшов за участі громадського формування Уманського загону самооборони на колишньому стрілецькому полігоні військової частини в селі  Дмитрушки. Приурочене Дню українського козацтва та Дню захисника України виїзне заняття викликало у студентів неабияку зацікавленість.

Майбутні історики ознайомилися із матеріальною частиною автомата (АКМС і АКМСУ), гранати Ф-1, протитанкових мін (ТМ-46); навчилися ставити міни, знімати невикористані вибухові пристрої, ліквідовувати розтяжки та інші хитросплетіння, які трапляються під час військового конфлікту на Сході України. Молодь щиро захоплювалася знаннями і навичками вчителя мінної справи (позивний «Джі»).

Окремою частиною вишколу стало знайомство з автоматами різних років випуску, які є нині на озброєнні в Українській армії. Спеціаліст із питань зброї та прийомів диверсійної і контрдиверсійної підготовки (позивний «Козак») у доступній формі розповів студентам, як поводити себе зі зброєю, як і де тримати її у бойовій обстановці, як зберігати автомат, що таке тричі-запобіжник і як перевіряти зброю після бойової стрільби чи після повернення з бойових постів, як наповнювати магазин набоями і як його приєднувати до автомата, яку позу займає тіло власника зброї під час стрільби стоячи, з коліна, в лежачому положенні та ін.

Третім, найбільш очікуваним, етапом заняття стала вогнева підготовка. Студенти опановували навички бойової стрільби із карабіна. Кожен із присутніх мав можливість зробити з лежачої позиції п’ять пострілів по мішенях. Декому пощастило з першого разу влучити в ціль, аби не було соромно перед мудрим наставником – відомим тренером біатлоністів Уманщини Дашкевичем А. П., який виховав не одне покоління біатлоністів нашого краю, переможців і призерів різного рівня змагань.

Варто відзначити, що вишкіл наповнив студентську молодь позитивними емоціями і допоміг усвідомити, що оволодіння військовою справою хоч і нелегке, та все ж необхідне, особливо у зв’язку із подіями на Сході нашої держави.

Пресцентр УДПУ