Із 23 вересня Україна переходить у «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. У зв’язку з цим Уряд оновив карантинні умови, зокрема щодо роботи закладів освіти.

При «жовтому» рівні відвідування закладів освіти здобувачами освіти буде дозволено за умови наявності не менш ніж у 80% працівників закладу освіти одного з обов’язкових документів. Їх перелік опублікований тут.

Відповідно до постанови Уряду № 1236 від 9 грудня 2020 року (зі змінами) при «жовтому» рівні епідемічної небезпеки забороняється:

  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти в разі, коли на самоізоляції через контакт із пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більш ніж 50% здобувачів освіти та персоналу закладу освіти;
  • проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти з більш ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів (відвідувачів).

Водночас Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет звернувся до голів ОДА, директорів обласних департаментів освіти, керівників усіх закладів освіти та кожного освітянина окремо: «Прошу свідомо поставитися до необхідності вакцинації, адже сьогодні COVID-19 стає “пандемією невакцинованих”».

На засіданні Кабінету міністрів 22 вересня 2021 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль доручив Міністерству охорони здоров’я визначити перелік професій, які підлягатимуть обов’язковій вакцинації. Пропонується започаткувати впровадження обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, зокрема, для працівників закладів освіти, працівників міністерств та інших центральних органів виконавчої влади та їхніх структурних підрозділів, а також місцевих державних адміністрацій.

Такий підхід узгоджується з чинним українським законодавством, стаття 12 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Пресцентр УДПУ