На базі кафедри інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій факультету фізики, математики та інформатики нашого університету проведено науково-практичний семінар «Впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в навчальний процес». Метою проведення даного заходу було обговорення питань використання педагогічного програмного забезпечення у навчальному процесі вчителями інформатики. У роботі семінару взяли участь всі викладачі кафедри та 28 учителів інформатики шкіл Уманського району.


Доцент кафедри Надія Стеценко привітала вчителів інформатики Уманського району з початком нового навчального року, висловила сподівання щодо подальшої творчої співпраці кафедри із загальноосвітніми закладами району. Надія Миколаївна особливу увагу зосередила на розгляді питання професійної компетентності. Зокрема, вона пояснила, що професійна компетентність – якість дії працівника, що забезпечує ефективність вирішення професійно-педагогічних проблем і типових професійних завдань, які виникають у реальних ситуаціях педагогічної чи науково-педагогічної діяльності й залежить від кваліфікації, загальноприйнятих цінностей моралі та етики, володіння освітніми технологіями, технологіями педагогічної діагностики (опитування, індивідуальні та групові інтерв’ю) та психолого-педагогічної корекції, життєвого досвіду, постійного удосконалення та впровадження у практику ідей сучасної педагогіки, методів навчання та викладання навчальних дисциплін і предметів, використання наукової літератури та інших джерел інформації для створення сучасних форм навчання, впровадження оціночно-ціннісної рефлексії.

Досвідом роботи зі створення педагогічних програмних засобів засобами хмарних технологій поділилась доцент кафедри Галина Ткачук. Вона також ознайомила учасників з найпопулярнішими хмарними сервісами: Google Apps, Slide Share, Learning Apps.




Старший викладач Сергій Паршуков ознайомив учителів з особливостями використання хмарних обчислень в навчальному процесі та охарактеризував технології Microsoft Office 365, Microsoft Azure, Padlet, представив досвід роботи з віртуальним диском One Drive.

Цікаве питання та актуальне в даний час розкрив викладач Сергій Троян. Так, як учні всі зареєстровані в соціальних мережах, то використання їх або ж їх ресурсів, як елементу освітнього середовища, є дуже корисним та продуктивним для учителя.

У ході семінару виступила методист відділу освіти Уманської райдержадміністрації Ірина Сісецька, яка в загальному охарактеризувала досвід вчителів використання програмного педагогічного забезпечення в школі, наголосила на актуальності впровадження педагогічних програмних засобів у процесі вивчення всіх предметів, зазначила проблеми, які виникають у вчителів під час використання різних навчальних середовищ.

На важливість використання педагогічного програмного забезпечення наголосив також учитель інформатики Текучанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Вадим Миронюк. Зокрема, він зазначив, що унікальна роль електронних засобів навчання заснована на їх здатності ефективно сприяти забезпеченню, як необхідних, так і достатніх умов для отримання якісної освіти.

Під час кожного виступу відбувалось жваве обговорення питань та проблем, які виникають в ході використання ППЗ, пропонувались оптимальні рішення та ідеї стосовно створення власних електронних засобів, залучення фахівців та експертів в галузі ППЗ тощо.

Пресцентр УДПУ