Хтось творить красу словом, хтось – звуком, а хтось – кольорами…

Люди показують неповторність краси, зображуючи її в живописних картинах. Відрада та задоволення, які приносять нам мальовані шедеври – це радість співучасті з художником в процесі пізнання світу.

Надзвичайний світ власних образів, світ краси створює доцент нашого університету, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Олена Василівна Поліщук. Зустріч студентів першого курсу природничо-географічного факультету з Оленою Поліщук, організована Науковою бібліотекою, відбулась 7 листопада і присвячувалась Дню художника, який відзначали всі шанувальники мистецтва на початку жовтня. Власне, дні, дати і свята не так вже й важливі, бо творчість, натхнення художника – речі позачасові, незбагненні й загадкові.



Як бджола, добуваючи з квітів нектар, перетворює його на мед, так Олена Василівна з квітів життя створює квіти мистецтва, які пахнуть луками і лісами. Її картини – це квіти людської радості. Майстриня у своїй творчості намагається втілити ті почуття, які живуть в народі, у його фольклорі, проте вона не ілюструє його, а творить нові естетичні образи у чарівному світі народного живопису.

Художниця відкрила перед студентами свій таємничий художній світ – повідала про захоплення українським народним декоративним розписом, розповіла і продемонструвала за допомогою мультимедійної дошки, що значна кількість її розписів виконана за мотивами українських народних пісень, билин, дитячих казок, творів Тараса Шевченка, Василя Симоненка та інших видатних особистостей. Багато уваги вона приділяє творам, у яких простежуються мотиви легенд періоду язичництва і Трипільської доби. У розписах майстрині зафіксовано правічні коди національного мистецького формотворення.

Вечір-зустріч з талановитою художницею залишив незабутні враження в душах усіх присутніх.



З роботами Олени Поліщук можна ознайомитися тут.

Пресцентр УДПУ