Центр «Євроосвіта» опублікував черговий, десятий, рейтинг «Топ-200 Україна», який став першим і залишається на сьогодні єдиним акредитованим Міжнародною Експертною Групою по Ранжуванню (IREG) академічним рейтингом в Україні. Відмінна риса проекту - спроба порівняти між собою університети різних типів на основі застосування до них універсальної системи критеріїв.

Оргкомітетом Національного академічного рейтингу «ТОП-200 України», за підтримки міжнародної наглядової експертної ради рейтингу, для ранжування ВНЗ у 2015/2016 році додатково було введено критерій «Інноваційна діяльність університетів». Цей критерій кількісно вимірювався обсягом інвестицій, зроблених приватним, високотехнологічним бізнесом в стартапи університетів. Зазначимо, що в якості стартапів розглядалися не лише новітні технічні розробки, а й проекти в різних галузях людської діяльності (біологічній, медичній, аграрній, гуманітарній та інших), які ґрунтувалися на новітніх ідеях і мали затребуваність на споживацькому ринку.

П’ятірку лідерів рейтингу представляють визнані флагмани української вищої освіти і науки, що мають більш ніж столітню історію розвитку та широко визнані у світі: Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», який із суттєвим відривом від інших ВНЗ України вийшов вперед за критерієм «Інноваційна діяльність університетів», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний університет ім. В.Н. Каразіна. Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Національний університет «Львівська політехніка».

В рейтинговій таблиці «ТОП-200 Україна» УДПУ імені Павла Тичини посідає 135 місце (), покращивши тим самим свої позиції на 4 сходинки порівняно із минулорічними даними.

За даними рейтингу до десятки педагогічних вишів України ввійшли:

  • Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова (18 сходинка рейтингу),
  • Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського (50 місце),
  • Українська інженерно-педагогічна академія (63 місце),
  • Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди (96 місце),
  • Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка (101 місце),
  • Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка (122 місце),
  • Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди (123 місце),
  • Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини (135 місце),
  • Бердянський державний педагогічний університет (149 місце),
  • Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка (158 місце).

Із методологією та рейтинговою таблицею «ТОП-200 Україна» можна ознайомитись на сайті центру «ЄвроОсвіта» (http://www.euroosvita.net/index.php/?category=1&id=4757).

 

Пресцентр УДПУ