З нагоди 73 річниці від початку масових політичних репресій у СРСР (1937-1938 рр.), що увійшли в історію як роки масового терору, 17 травня в читальному залі №2 університету відбувся круглий стіл «Реабілітовані історією». Подія зібрала викладачів та студентів університету, щоб ще раз повернутися до цієї теми, болючої для всього українського народу.

На зустріч був запрошений Чорномаз Богдана Данилович, колишній політичний в’язень так званої 36-ї зони Кучино Пермської області, нині викладач університету, кандидат історичних наук, доцент, автор біля 20 наукових праць. Дуже зворушливим був виступ Богдана Даниловича, який сам, ще будучи студентом, потрапив до концентраційного табору. Але роки, проведені в ув’язнені, не зламали його духу, він так і залишився чуйною, доброю людиною.

Майже дві години тривала бесіда за круглим столом. Присутні задавали різноманітні питання, що стосувались не тільки безпосередньо репресій, а й такі, що торкаються сучасної політики та життя.

 

 

Присутня на зустрічі Полєхіна Вікторія Миколаївна, старший науковий співробітник Центру педагогічного краєзнавства УДПУ, керівник студентської наукової групи «Репресовані освітяни Черкащини», розповіла про кропітку роботу по зібранню, збереженню та донесенню до громадськості спогадів та фактів того трагічного часу.

Організатор круглого столу – Наукова бібліотека Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини щиро вдячна всім присутнім, особливо Чорномазу Богдану Даниловичу, за цікавий та змістовний виступ.