На факультеті української філології Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбувся майстер-клас з писанкарства відомої майстрині Світлана Бас з Маньківщини, ініційований співробітниками науково-дослідної лабораторії «Підготовка майбутніх учителів-філологів до українознавчої роботи в школі» (керівник – кандидат педагогічних наук, професор Наталія Сивачук Наталія).

За давніх часів кожна слов’янська жінка уміла розписувати писанки. Традиції їі створення передавалися з року в рік, від бабусь-прабабусь і нараховують вже близько 8 тисяч років.

Отож, учасники майстер-класу, серед яких були присутні викладачі кафедри української літератури, українознавства та методики їх навчання, студенти, школярі, дізналися про зміст закодованих символів, пізнали регіональні особливості писанкового розпису Уманщини та навчилися писанкувати, використовуючи традиційну орнаментику.

Відродження та поширення писанкового мистецтва, особливо серед молоді, є актуальним, адже українська писанка належить до найкращих взірців народного мистецтва світу. Тож пишімо, малюймо, крапаймо, привчаймо молодь до вікових традицій рідного народу!!!

Пресцентр УДПУ