В Україні триває втілення в життя проекту «Соціальна інтеграція та примирення внутрішньо переміщених сімей та дітей», що фінансується Європейським Союзом. Викладачі факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ - доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Наталія Коляда та старший викладач цієї кафедри, кандидат педагогічних наук  Вікторія Ісаченко стали учасниками Платформи ЄС з обміну досвідом між спеціалістами соціальної сфери, представниками неурядових організацій, волонтерами, викладачами ВНЗ, чия робота пов’язана з наданням допомоги внутрішньо переміщеним сім’ям та дітям.

Вони мали можливість презентувати свої та ознайомитися з новими методами, формами та інструментами надання допомоги, а також визначити та обговорити підходи до вирішення найбільш актуальних проблем внутрішньо переміщених сімей і дітей та налагодити контакти й знайти однодумців для подальшої співпраці. Здійснено аналіз потреб у наданні соціальних послуг та у проведенні навчання для соціальних працівників.

Учасники заходу презентували найкращі практики та інновації соціальної допомоги з підтримки внутрішньо переміщених сімей та дітей. Визначено спільні стратегії неурядових організацій стосовно пріоритетів у цій сфері. Важливим пунктом спільної роботи стало напрацювання пропозицій по вдосконаленню системи забезпечення прав дітей в Україні у відповідності до міжнародних стандартів.

Важливо, щоб кожна людина, яка свого часу була змушена покинути територію постійного місця проживання, почувала себе в безпеці на тій території країни, на яку вона перемістилася. Особлива турбота та увага має приділятися дітям. Саме тому і виникла потреба за участю фахівців, в тому числі психологів проаналізувати результати роботи в рамках проекту, обговорити досягнення та труднощі, які виникали у ході його реалізації, а також напрацювати подальші дії.

Пресцентр УДПУ