Щорічно науково-дослідна лабораторія «Екологія та освіта» природничо-географічного факультету УДПУ ініціює акції з очищення малих річок. Цього разу небайдужу увагу екологів привернула річка Сорока (притока Південного Бугу), що протікає поруч із селом з однойменною назвою. Під керівництвом та за участю професора нашого університету Світлани Совгіри організовано та проведено природоохоронну акцію «За чистоту прибережних смуг малих річок». Метою такого заходу стало привернення уваги суспільства до проблеми забруднення малих водойм, необхідності дотримання чистоти їх приберегової зони та формування екологічної свідомості населення.



До акції залучились викладачі природничо-географічного факультету: кандидат біологічних наук, доцент Ганна Гончаренко, кандидат біологічних наук, доцент Ігор Красноштан, молодший науковий співробітник Наталія Душечкіна та аспірант Вадим Чоботарський, працівник профкому УДПУ Лариса Дерещук та вчитель екології міжшкільного навчально-виробничого комбінату Іллінецького району Вінницької області Олександра Диковська. Посильну допомогу надала також сільська рада, забезпечивши учасників природоохоронного заходу необхідним інвентарем та організувавши вивезення сміття.

Роботи було чимало, але завдяки злагодженим діям організаторів акції та добровольців значна частина річки була очищена від великої кількості побутових відходів, які засмічували водойму. Всі відсортовані відходи було утилізовано.


Проведена акція – це спроба зробити реальний внесок у захист навколишнього природного середовища і практично єдиний спосіб зберегти малу річку, підтримуючи її прибережну смугу в екологічно чистому стані.

Пресцентр УДПУ