Природничо-географічний факультет в Уманському Учительському інституті було відкрито у 1930 р. За час свого існування він неодноразово переіменовувався на біологічний, природничий та природничо-географічний. На різних етапах розвитку факультету змінювалися напрямки підготовки фахівців. На сьогоднішній день на факультеті проводиться підготовка здобувачів за такими освітніми програмами: Середня освіта (Біологія та здоров’я людини); Середня освіта (Географія); Середня освіта (Хімія); Біологія та Екологія.

До складу факультету входять три кафедри: біології та методики її навчання; хімії, екології та методики їх навчання; географії та методики її навчання, працює наукова школа.

Функціонують навчально-наукові підрозділи: лабораторії «Інноваційних технологій навчання біології», «Оптимізації родючості ґрунтів», «Екологія і освіта», «Геологічна»; «Гербарій Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини», «Зоологічний музей імені Миколи Федоровича Коваля», «Геолого-географічний музей Євразії».

Щорічно на природничо-географічному факультеті виходять з друку наукові збірники: «Наукові записки екологічної лабораторії УДПУ» та «Природничі науки і освіта», де висвітлюються результати наукових досліджень викладачів, магістрантів, студентів, аспірантів.

Фахові практики студенти проходять в Українських Карпатах, на узбережжях Чорного і Азовського морів, на Поліссі, Побужжі та в інших мальовничих куточках нашої країни.

Пресцентр УДПУ