Викладачі та студенти природничо-географічного факультету проводять низку прикладних досліджень, пов’язаних з оцінкою генетичних наслідків антропогенного забруднення території України. Серед об’єктів вивчення особливої уваги заслуговує радіонуклідно забруднена 30-км зона відчуження Чорнобильської АЕС. За керівництва к.б.н., доцента Руслана Якимчука та підтримки наукового співробітника ДСП «Чорнобильський спецкомбінат» к.б.н. Ігоря Чижевського студенти й аспіранти впродовж багатьох років мають можливість оцінювати на прикладі озимої пшениці ризик виникнення генетичних порушень у живих організмів, що тривалий час зазнавали впливу залишків у ґрунті штучних радіонуклідів.


Біля четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС



Збирання колосів пшениці в 10-км зоні ЧАЕС


На сьогодні, в рамках виконання дипломних і магістерських робіт, такі мутантні рослини вивчаються на дослідних полях агробіостанції університету.


Облік змінених рослин на дослідних ділянках агробіостанції


Учасники наукової проблемної групи «Експериментальний мутагенез» не лише відслідковують особливості та закономірності в характері передачі нових ознак у ряді наступних поколінь, але й здійснюють пошук селекційно-корисних змін, що можуть бути використані при створенні нових сортів хлібної культури.


Обмолот колосів проводять студенти наукової проблемної групи «Експериментальний мутагенез»



Співпраця студентів природничо-географічного факультету та співробітників дослідного господарства Інституту фізіології рослин і генетики НАН України


Пресцентр УДПУ