ПРО РЕЗУЛЬТАТИ НАБОРУ ДО УНІВЕРСИТЕТУ

У 2009 році Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини здійснював прийом абітурієнтів денної і заочної форм навчання. Прийом проводився у 3 етапи: на місця державного замовлення та на навчання за контрактом заочної й денної форм навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями “бакалавр”, “спеціаліст”, “магістр”, а також виключно на навчання за контрактом: на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем “спеціаліст” (перепідготовка).

Освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр”.

На денну форму навчання у 2009 році здійснювався прийом з 47 спеціальностей і спеціалізацій, з яких 37 складали педагогічні й 6 – економічні спеціальності. На денну форму навчання загальний ліцензований обсяг складає 1607 місць. В цілому було подано 2695 заяв. Всього зараховано – 760 осіб.

План державного замовлення складав 550 місць. Загальний конкурс по ВНЗ на денну форму навчання – 4,88. Якщо порівнювати наведені цифри з минулими роками, то можна констатувати, що у 2008 році конкурс на складав 2,54 осіб на місце, у 2007 – 1,98.

На педагогічних спеціальностях найбільшим був конкурс на спеціальності “Історія” (близько 9 осіб на місце),  “Біологія” (близько 8 осіб на місце), “Соціальна педагогіка” (близько 7 осіб на місце), “Фізичне виховання” (5 осіб на місце).

Найменшим на педагогічних спеціальностях був конкурс на спеціальності “Музичне мистецтво” (1 особа на місце).

Не зважаючи на порівняно високий середній конкурс, на окремі спеціальності план державного замовлення на денну форму навчання освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” не виконано: музичне мистецтво. В цілому по ВНЗ на місця державного замовлення зараховано – 545 осіб, на навчання за контрактом зараховано 215 осіб.

Поряд з позитивом варто зауважити на окремих недоліках. У 2009 році відсоток абітурієнтів, що відносяться до пільгової категорії (інваліди 1 та 2 груп, діти-інваліди, діти-сироти та інші) значно зріс та на деяких спеціальностях зайняли більшу половину державних місць. Крім того абітурієнтів переможців МАН звівся майже на нуль, не було жодної заяви від абітурієнтів з рекомендаціями від педагогічних колективів шкіл-комплексів.

Враховуючи, що діяльність університету по підготовці педагогічних кадрів здійснюється переважно для аграрного регіону центральної та південної частини України, адміністрація вузу та приймальна комісія значну увагу приділяла залученню до вступу в університет випускників сільських шкіл, перш за все Черкаської області. З цією метою між університетом і управліннями освіти найближчих областей (Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська, Крим) були укладені договори про цільовий прийом сільської молоді. У 2009 році до університету вступало 67 осіб, що мали цільові направлення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.06.99 р. №1159 "Про підготовку фахівців для роботи в сільській місцевості". Було зараховано 47 осіб даної категорії, з них 11 – за результатами направлення.

У 2009 році до університету вступало 1584 випускників з сільської місцевості, з яких успішно пройшли конкурс сертифікатів та витримали вступні випробування і були зараховані 254 осіб, що складає 39% від загальної кількості зарахованих абітурієнтів даної категорії.

Цікавою є географія абітурієнтів, які виявили бажання навчатися в нашому ВНЗ, – це 21 область. В загальному підсумку у 2009 році на денну форму навчання з Черкаської області було зараховано 274 осіб, або 36,5% від загальної кількості абітурієнтів.

З числа абітурієнтів у 2009 році було 17 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 14 були зараховані на місця державного замовлення, решта скористалися правом вступу до іншого ВНЗ.

26 абітурієнтів були віднесені до категорії інвалідів 1 та 2 груп та дітей-інвалідів і мали право на позачергове зарахування, з них 20 скористались цим правом.

На заочному відділенні на освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр” у 2009 році прийом здійснювався на 31 спеціальність, з них 25 – спеціальності педагогічного профілю. На заочну форму навчання загальний ліцензований обсяг складає 1562 місць. В цілому було подано 477 заяв. Всього зараховано – 418  осіб.

План державного замовлення складав 153 місця. Загальний конкурс по ВНЗ на заочну форму навчання – 3,11.

На заочну форму навчання освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” на місця державного замовлення зараховано 151 особу. Невиконання плану державного замовлення – 1 місце (на спеціальності "Психологія"), 1 місце (на спеціальності "Біологія. Хімія"). На навчання за контрактом зараховано 267 осіб.

Освітньо-кваліфікаційний рівень “спеціаліст”.

Згідно з Умовами прийому до вищих навчальних закладів та Правил прийому до УДПУ у 2008 році набір на освітньо-кваліфікаційний рівень “спеціаліст” на заочну і на контрактну форми навчання відбувався на конкурсних засадах. Випускники УДПУ цього року брали участь у конкурсі на підставі результатів державної атестації студентів з урахуванням середнього балу додатку до диплома бакалавра. Випускники інших навчальних закладів та випускники УДПУ минулих років складали вступні іспити.

На денну форму навчання загальний ліцензований обсяг складає 1433 місця. В цілому було подано 735 заяв. Всього зараховано – 710 осіб.

План державного замовлення складав 557 місця. Загальний конкурс по ВНЗ на денну форму навчання – 1,32.

У зв'язку з тим, що на окремі спеціальності був отриманий план державного замовлення, який значно перевищував кількість випускників-бакалаврів, на окремих спеціальності це замовлення було не довиконано. На місця державного замовлення зараховано 545 осіб, на навчання за контрактом – 165 осіб.

На заочну форму навчання загальний ліцензований обсяг складає 1092 місця. В цілому було подано 618 заяв. Всього зараховано – 592 осіб.

План державного замовлення складав 166 місце – всі на педагогічні спеціальності. Загальний конкурс по ВНЗ на заочну форму навчання – 3,72.

План державного замовлення на заочну форму навчання освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст” виконано повністю. Крім того на навчання за контрактом зараховано 426 особи.

Освітньо-кваліфікаційний рівень “магістр”.

На денну форму навчання загальний ліцензований обсяг складає 287 місць. В цілому було подано 98 заяви. Всього зараховано – 76 осіб.

План державного замовлення складав 41 місце. Загальний конкурс по ВНЗ на денну форму навчання – 2,39.

План державного замовлення на денну форму навчання освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” виконано не повністю, зараховано на місця державного замовлення – 24 особи. Крім того на навчання за контрактом зараховано 55 осіб.

На заочну форму навчання загальний ліцензований обсяг складає 215 місць на педагогічні спеціальності. В цілому було подано 119 заяв. Всього зараховано – 96 осіб.

План державного замовлення складав 26 місць. Загальний конкурс по ВНЗ на заочну форму навчання – 4,58 осіб на місце.

План державного замовлення на заочну форму навчання освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” виконано не повністю, зараховано на місця державного замовлення – 16 осіб. Недобір на спеціальності: "Фізика" – 2 місця, "Образотворче мистецтво" – 2 місця тощо. Крім того на навчання за контрактом зараховано 803 осіб.

Набір на другу вищу освіту (перепідготовку)

На перепідготовку загальний ліцензований обсяг складає 165 місць. Було подано 65 заяв. В цілому на перепідготовку зараховано – 58 осіб.

Інформація про географію (по областях, районах) поданих заяв та зарахованих на навчання до УДПУ у 2009 році