Для визначення успішності та популярності закладу вищої освіти використовуються різноманітні рейтинги, які відображають його важливість або вплив у світовій спільноті. На рейтинги орієнтуються перш за все абітурієнти, роботодавці, адміністрація установ та організацій тощо.

Наразі існує велика кількість міжнародних і регіональних рейтингів, що відрізняються за масштабами охоплення та за показниками або критеріями ранжування. Для успішної реалізації участі університету в різноманітних рейтингах та отримання в них високих показників створено робочу групу, здійснено аналіз рейтингових показників та розроблено пропозиції щодо їх підвищення.

Пропонуємо ознайомитися з результатами участі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини у регіональному рейтингу «ТОП 200 Україна» та у світових рейтингах – Webometrics ranking of world’s universities, Top Universities in Ukraine.

За результатами рейтингу закладів вищої освіти України «ТОП-200 Україна» у 2019 році університет займає 110 місце.

Академічний рейтинг закладів вищої освіти «Топ-200 Україна» проводить центр міжнародних проектів «Євроосвіта», в партнерстві з міжнародною групою експертів за певною методикою, яка кожного року доповнюється та вдосконалюється. Університет надає свої показники, додаються показники, отримані з незалежних Web – ресурсів, а потім на основі цих показників виводиться рейтинг.

Цей рейтинг проводиться в Україні вже 12 років. За всі роки участі університету в цьому рейтингу прослідковується стабільна динаміка. У 2009 році УДПУ був на 142 місці, у 2016 році піднявся на 135 місце, а тепер займає 110 сходинку.

Оскільки світова спільнота отримує інформацію щодо діяльності ЗВО в основному через глобальну мережу Інтернет, одними з найбільш важливих рейтингів є рейтинги Інтернет-присутності.

У рейтингу Ranking Web of Universities від Webometrics, що визначає місце ВНЗ відповідно до ступеня представлення його діяльності в Інтернет-просторі у 2019 році університет зайняв 81 місце серед 315 серед українських ВНЗ. Всі роки Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини входив у 100 ЗВО України за цим рейтингом, займаючи 50–80-ті місця. Тому всі структурні підрозділи університету активно працюють над розширенням інформаційного наповнення сайту за рахунок оригінального контенту.

Міжнародний рейтинг коледжів та університетів World Universities Web Ranking публікує рейтинг найкращих українських університетів на основі дійсних, неупереджених та невпливових веб-метрик, наданих незалежними джерелами веб-розвідки, а не даних, наданих самими університетами. У рейтингу Top Universities in Ukraine 2020 університет посідає 22 місце серед 171 українського ЗВО. На основі незалежних вебометричних показників, зібраних з авторитетних джерел (Moz, Majestic, SimilarWeb та Amazon Alexa) розробники рейтингу допомагають студентам, викладачам та науковцям оцінити загальну популярність університету. 

Сьогодні колектив університету активно розпочав роботу стосовно входження до світових рейтингів, зокрема рейтингу євразійських університетів QS World University Rankings.

Пресцентр УДПУ