На початку травня на факультеті української філології УДПУ імені Павла Тичини з нагоди Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбулося спільне засідання співробітників науково-дослідної лабораторії «Проблеми підготовки студентів-філологів до українознавчої роботи в школі» та студентського наукового фольклорного товариства імені Хрисанфа Ящуржинського. Засідання присвятили розгляду фольклорних записів про події Другої світової війни на Уманщині.

Учасники зібрання поринули у часи 40-х років ХХ століття, пригадали воєнне лихоліття, розглядаючи матеріали фольклорно-етнографічних експедицій на території історичних уманських земель. Записи розповідали молоді про прихід фашистів в села Заячківка, Текуча, Коржова, Дмитрушки, про народне горе, яким обернулося поневолення українців нацистськими загарбниками.

Перекази старожилів, записані студентами, є цінними науковими джерелами, адже їхнє вивчення допоможе молодому поколінню осмислити минуле й оцінити життєвий подвиг тих, хто вистояв у боротьбі з фашизмом, підняв і відбудував зруйновану країну в повоєнні роки, зробив свій внесок у творення незалежної України.

Пресцентр УДПУ