На сучасному етапі констатується зростання кількості людей з особливими потребами, в тому числі молоді, яка потребує якісної вищої освіти. Це вимагає від вищого навчального закладу зосередження зусиль на створення відповідних умов доступу і супроводу навчання студентів з особливими потребами. Для осіб з обмеженими фізичними можливостями здобути вищу освіту в Україні непросто через те, що переважна кількість вишів не здатна прийняти студента з інвалідністю на денну форму навчання.

В Уманському педагогічному університеті накопичений значний досвід інклюзивного навчання: студенти з особливими потребами активно беруть участь у суспільному і культурному житті вишу, створені всі умови для їх психологічної підтримки та соціокультурної адаптації – університет дає можливість даним студентам не тільки отримати відповідну кваліфікацію, сучасну професію, а й допомагає у працевлаштуванні.


Відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди І та ІІ груп, діти-інваліди) мають можливість подати документи до вступу в університет, що засвідчують їхнє право на складання вступних екзаменів. Зараховуються поза конкурсом: інваліди I та II груп та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (спеціальністю).

В нашому університеті юнаки і дівчата з важкими формами порушення фізичного розвитку навчаються спільно в загальних групах, мають комфортний доступ у бібліотеки, навчальні лабораторії, гуртожитки, їдальні. Водночас, активно запроваджується дистанційне навчання – цілеспрямована і контрольована інтенсивна самостійна робота студента, який може навчатися у зручному для себе місці за індивідуальним графіком, маючи при собі комплект спеціальних засобів навчання і погоджену можливість контакту з викладачами за телефоном, електронною та звичайною поштою, а також очно. Дистанційне навчання відповідає принципу гуманістичної освіти, згідно з яким ніхто не повинен позбавлятися можливості навчатися з причин соціальної незахищеності та неможливості відвідувати освітні установи у зв’язку з фізичними вадами.

В нашому університеті навчаються студенти з особливими потребами з усіх регіонів України, переважно своїм фахом вони обирають напрями:«Соціальна педагогіка», «Соціальна робота», «Практична психологія» і «Корекційна освіта», тобто, отримавши професію, зможуть самі працювати у закладах соціальної сфери і допомагати людям з обмеженими можливостями.

З вересня для підтримки таких студентів в університеті стартує інноваційний проект Студентської соціально-психологічної служби соціальної реабілітації студентів з особливими потребами.


Пріоритетними напрямами діяльності університету визначено: формування інклюзивної компетентності членів колективу, зосередження зусиль на активізацію волонтерського руху в наданні соціальних послуг учням і студентам з особливими потребами, вдосконалення роботи з абітурієнтами з особливими потребами в питаннях професійної орієнтації і підготовки до вступу у ВНЗ.

Пресцентр УДПУ