У Міжнародний день Миру в актовій залі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбулася презентація книги «Постріли слів», у якій взяли участь викладачі та студенти УДПУ, письменники Уманщини, бібліотечні працівники міста, учасники АТО.

На початку зібрання присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять героїв Небесної Сотні, воїнів АТО, всіх, хто віддав своє життя за честь і гідність, за Батьківщину та відійшов у безсмертя.



Про проведену роботу з упорядкування збірки розповіла відома уманська поетеса, член міського літературного об’єднання «ЛІТо» Софія Кримовська.


Про важливість цієї збірки у справі патріотичного виховання населення в своєму виступі наголосила голова міського літературного об’єднання «ЛІТо», письменниця та громадська діячка Ніна Михайлова.


Книга вміщує тексти про події Майдану, гібридної війни, яку офіційно називають АТО, про героїзм наших воїнів, про жіночий, материнський біль, про Батьківщину, зраду і сподівання миру, про козацьку славу та звитягу в минулі віки і сьогодні. Є в збірці й доволі суперечливі тексти, оцінку яким повинен дати виключно читач.

До збірки увійшли прозові та поетичні твори 34 земляків, які відгукнулись запрошення стати учасниками і співавторами книги, присвяченої подіям на Майдані, на сході України, воїнам АТО, волонтерам, усім Героям нашого часу.

Серед авторів - корінні уманчани й ті, для кого місто стало рідним лише на час навчання чи роботи. Є серед авторів і такі, кого життя змусило покинути окупований Донбас та перебратись до Умані, як то один із упорядників книги – професор УНУС Юрій Кисельов.

Приємно, що у книзі «Постріли слів» автори, чиє ім’я пов’язано із Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини. Це кандидат філософських наук, професор, завідувач кафедри суспільних дисциплін університету Анатолій Карасевич, викладач кафедри української літератури й українознавства,кандидат педагогічних наук, доцент, автор багатьох наукових публікацій, керівник літературного об'єднання імені Миколи Бажана УДПУ Марина Павленко, українська дитяча письменниця, поетеса Оксана Лущевська (закінчила філологічний факультет УДПУ імені Павла Тичини 2004 року), Софія Кримовська (магістром української філології стала по закінченню УДПУ), Анастасія Подбітова-Яніна (закінчила факультет української філології нашого університету 2013 року), Олександр Шаболдов, Сніжана Шутко (нинішнього року також закінчили філологічний факультет). Авторами колективної збірки також є Євген Романчук, Анна Середа, Тетяна Жвава студенти факультету української філології, В'ячеслав Яременко студент природничо-географічного факультету.









Свої вірші під час презентації читали Софія Кримовська, Анатолій Карасевич, Людмила Ситник, Юрій Кисельов, Олена Хрипун, Тетяна Альмужна та Ніна Михайлова.

Незважаючи на те, що книга «Постріли слів» тільки-но побачила світ, вона вже знайшла свого читача. Поетичні твори зі збірки на презентації прочитали вихованці театру «Золотий ключик» Уманського міського Будинку культури ім. Юрія Смолича Єлизавета Черепньова, Олексій Кравчук та Юлія Расулова.

Пресцентр УДПУ