Нещодавно в актовій залі університету відбулась чергова знакова подія - презентація поетичної збірки «Філософія війни». Її автор - професор, завідувач кафедри суспільних дисциплін, і водночас відомий нам поет Анатолій Карасевич.

У вступному слові автор зазначив, що четверта поетична книга присвячена воїнам АТО. До збірки увійшли більше 200 поезій, написані за останні майже 20 років. Ідея виокремити вірші про війну в окрему книгу виникла в автора під час презентації попередньої збірки «Храм майбуття».

Сюжет «Філософії війни» відображає лихоліття, які залишили надзвичайно важкий слід у долі українського народу, - найкривавіша Друга світова війна, війна в Афганістані 1979-1989 рр. та «неоголошена війна» на сході України, що іменується АТО. Однак наскрізною ідеєю, що пронизує кожен твір книги, є думка про те, що війна – це великий злочин, всенародне горе, величезний біль і невиправдані втрати.

Уже традиційним під час презентацій книг Анатолія Карасевича є те, що постійними учасниками його творчості є студенти та викладачі нашого університету. Разом з автором його вірші презентували доцент, заслужений працівник культури України Василь Семенчук, викладач, заслужений працівник культури України Валентин Купчик, кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений працівник культури України Петро Волошин, методист заочної та дистанційної освіти факультету української філології Лариса Сауляк, начальник Центру культури і дозвілля Людмила Гекалюк, а також студенти Віталій Слободяник (факультет української філології), Марія Пащенко, Мирослава Стецько, Ольга Макаренко, Рябоконь Дар`я (історичний факультет).

Особливої задушевності заходу додали покладені на музику вірші Анатолія Олександровича, які стали піснями: «Журавлі», «Україно, мамо» у виконанні дуету «Мелодія» та «Мамин двір» у виконанні вокального чоловічого тріо «Гонта».

На презентацію книги «Філософія війни» були запрошені й особливі гості – дружина Анатолія Слонського, матері воїнів-уманчан Олексія Курмашева та Ігоря Шлямара, які героїчно загинули, захищаючи незалежність нашої держави. Саме їм автор присвятив вірші «Пам’яті Анатолія Слонського», «Прощай, солдат» (пам’яті Ігора Шлямара), «Четвертий» (пам’яті Олексія Курмашева), «Пом’янемо їх». Рідні полеглих учасників АТО, присутні в актовій залі, та інші глядачі не стримували сліз. Хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять тих, хто не повернувся додому із війни.

Захід завершився патріотичною піснею «Слава Україні», яку виконали учасники тріо «Гонта», та поезією «Свята пам'ять», що прозвучала як ода «посивілим не в пору» солдатам.

Зі словами вдячності та побажаннями подальших творчих успіхів до Анатолія Карасевича звернулися заступник декана з навчальної роботи історичного факультету, кандидат історичних наук, доцент Ольга Скус, колеги з кафедри суспільних наук, а також представники видавництва.

Автор охоче дарував нову книгу із автографом на пам'ять усім бажаючим, яких було чимало. Попереду у Анатолія Олександровича ще багато творчих планів. Але дуже хотілося б, щоб у наступній збірці нашого поета звучала ода радості мирному життю на вільній українській землі!

Пресцентр УДПУ