11 березня 2010 р. у селі Білашки Тальнівського району Черкаської області відбулося  виїзне засідання Науково-дослідного центру педагогічного краєзнавства  НАПН України та МОН України Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Презентували книги «Школа і долі» - автори Полєхіна В.М.,  Нестругіна Л. М., за загальною редакцією Побірченко Н.С. та «Школи Черкащини у вимірі часу» - автори Фещенко О.В., Побірченко Н.С., Войтова Л.В..

Виїзне засідання Центру переросло у свято для села та школи – прозвучали хвилюючі виступи вдячних випускників школи, учителів та учнів, керівників  освіти всіх рівнів, творчих колективів, науковців, праця яких  увінчалася виходом у світ чудових книг.

 

 

У книзі «Школа і долі» висвітлено історію школи села Білашки Тальнівського району Черкаської області. У розділах подано відомості про село, школу, учнів, учителів та випускників від минулого до сьогодення.

Під обкладинкою книги, наче під дахом рідної школи, зібрано випускників різних поколінь – людей цікавих доль. Герой-фронтовик і капітан підводного човна, професор-хірург з талановитими руками і майстер добувати воду, заслужений лікар України і автор винаходів у галузі харчової промисловості і ще багато непересічних особистостей, випускників однієї школи. Різні долі, але всі вони починались за партами в Білашківській школі.

Сподіваємось, що книга викличе інтерес у вчителів та випускників Білашківської школи, а також усіх тих, кого цікавлять дослідження  у галузі  педагогічного краєзнавства.

Книга «Школи Черкащини у вимірі часу», побудована на основі матеріалу, представленого керівниками загальноосвітніх навчальних закладів Черкащини, було проведено ретроспективний аналіз розвитку освіти регіону. Вперше здійснено спробу систематизувати навчальні заклади Черкаського краю. Хроніка розвитку шкільництва – надзвичайно багатий і цікавий матеріал, який може бути корисним для науковців, істориків, освітян, студентів, аспірантів та усіх тих, кого хвилюють проблеми розвитку вітчизняної освіти.

 

На презентації були присутні:

  • Фещенко Олена Василівна – начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації;
  • Жалдак Ольга Дем’янівна – голова обкому  ради  профспілки працівників освіти і науки;
  • Побірченко Наталя  Семенівна – доктор педагогічних наук, професор, проректор з наукової роботи Уманського державного педагогічного університету, директор Науково-дослідного центру педагогічного краєзнавства;
  • Ткачук Лариса Василівна – кандидат педагогічних наук, доцент, декан факультету соціальної педагогіки та практичної психології Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини;
  • викладачі та аспіранти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини;
  • представники Тальнівської райдержадміністрації;
  • учителі школи, жителі села, випускники школи різних років;
  • тріо «Дожниця», Гурт «Гонта», ансамбль сучасного танцю «Візаві» УДПУ.