Проблема наркоманії та алкоголізму в останні роки набуває гостроти. Якщо розповсюдження та зловживання наркотичних засобів, пияцтво не зупинити, то вони можуть призвести до деградації нації. Тому боротьба із цими негативними явищами – це питання номер один для формування здорового суспільства. Студенти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини теж не стоять осторонь вирішення цієї проблеми.

24 квітня в актовій залі з грандіозним успіхом відбулась прем’єра соціального проекту – «Хореографія проти наркоманії та алкоголізму «Право на життя». Виконавцями животрепетної хореографічної вистави стали студенти мистецько-педагогічного факультету спеціальності «Хореографія». В її основу були покладені історії із реального життя.


Керівник проекту, режисер-постановник, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри хореографії та художньої культури УДПУ, керівник народного аматорського ансамблю сучасного танцю «Візаві» Людмила Андрощук розповідає: «Тему проекту ми вибирали разом зі студентами: хотіли, щоб вона була соціально важливою. Серед кількох сюжетів (зокрема, Чорнобильська катастрофа, Велика Вітчизняна війна) зупинилися на проблемі наркоманії та алкоголізму. Для постановки вирішили використати історії реальних людей. Не кожен погодиться відкрито розповісти історію свого життя. Таких людей ми знайшли в реабілітаційному центрі села Осітна. Це ті, хто вийшов з місць позбавлення волі і намагаються розпочати своє життя з нової сторінки, без наркотиків та алкоголю». Директор реабілітаційного центру «Дорога до життя» Людмила Кокоєва розповіла, що на даний момент у закладі перебуває 26 осіб, які вийшли з місць позбавлення волі, а в минулому зловживали наркотиками та алкоголем. Зараз з ними працюють психологи, лікарі, люди, які допомагають їм стати на шлях істини.





Приголомшливі та відверті зізнання головних героїв проекту, які, до речі, були присутні в залі, що транслювались на відео, не могли залишити байдужими жодного глядача. Одночасно вони у хореографічній формі талановито втілювалися в життя студентами на сцені. Глядачі подивились виставу на одному диханні. Виконавці вистави мовою тіла змогли показати п’ять історій із життя пацієнтів реабілітаційного центру. Першу героїню вивела на вулицю образа на матір. Оманливе перше кохання, спроба схуднути з допомогою наркотиків. А далі – наркотична залежність протягом 16 років, неодноразове ув’язнення… Друга жінка втративши немовля, не змогла пережити горя, почала вживати спиртне і спровокувала низку негативних подій у своєму ще зовсім молодому житті. Третя героїня мріяла про сімейний затишок, дітей, та замість обручки отримала від свого чоловіка-наркомана згубну залежність й зараз майже не говорить, їй складно рухатись після двох інсультів, причиною яких став сильний наркотик. Ще одна жінка – мати трьох дітей стала залежною від алкоголю через знущання чоловіка. Історія п’ятої жінки унікальна. Вона зустріла своє велике кохання, вийшла заміж. Молода пара мала улюблену роботу, затишне сімейне житло, двох дітей… Та коханий чоловік після 35 років щасливого подружнього життя покинув цей світ, а молодший син став наркоманом, програв у карти квартиру. Та це ще не було найстрашнішою подією. Фізичні та моральні знущання змусили немолоду хвору жінку поневірятись.

Страх, біль та розчарування. Саме такі почуття супроводжували людей, які впали в прірву жорсткої залежності від наркотиків та алкоголю. Потрапити у згубну реальність цього підвладного світу для багатьох – кінець. Але не для прототипів проекту. Вони знайшли в собі сили та змогли перебороти жагу «примарної насолоди» і повернулися до життя!

Проект «Право на життя» розкриває справжню реальність наркозалежності, алкоголізму, показуючи, який страшний і згубний вплив вони мають на людське життя. Задум проекту несе благородну місію – намагається вберегти наше суспільство від хибних кроків, зробивши які, можна так і не повернутися назад!

По завершенні прем’єри зі словами подяки ініціатору, організаторам, учасникам вистави виступила ректор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, доктор педагогічних наук, професор Наталія Побірченко: «Це було щось особливе! Черговий раз думаєш: краще зробити не можна! На ділі, УДПУ вкотре доводить: у нас справжні таланти – викладачі й студенти. Вистава заставляє думати – а це головне. Її повинні побачити всі! Досягти такої виразності сценічних образів допомогли сповіді реальних людей. І це заслуга всіх, хто їх зумів достукатися до їхніх душ, хто знімав героїв і монтував відеоряд, і, звичайно, студентів-хореографів. То ж нехай всі будуть здорові і щасливі!»


«Всі люди, котрі мають подібні проблеми, мають право на життя, - наголосила декан мистецько-педагогічного факультету, кандидат історичних наук, доцент Олена Дудник. – Наш творчий і соціальний проект покликаний сприяти, щоб ні в кого не було такого горя».

Від імені керівника проекту висловлено подяку за підтримку та сприяння у його підготовці ректору Наталії Побірченко, декану мистецько-педагогічного факультету Олені Дудник, голові профкому Олександру Осадчому, коменданту нового корпусу Любові Литвинюк.

До речі, з метою створення умов комфортного навчання студентської молоді, для покращення матеріально-технічної бази мистецько-педагогічного факультету не так давно в студентському гуртожитку №2 відбулася довгоочікувана та важлива подія – відкриття танцювального класу. За період тривалого ремонту було зроблено надзвичайно велику роботу, зокрема: замінено старі вікна на металопластикові, поштукатурено та пофарбовано стіни, частково замінені дзеркала, встановлено натяжну стелю із заміною світильників, збільшена кількість станків для тренувань, а саме головне повністю замінена дерев’яна підлога на професійне танцювальне покриття. Таким чином під час підготовки до вистави студенти із великим задоволенням опановували нові хореографічні «па» в новому класі!

Надалі учасники проекту мають намір показати виставу в місті Умань та виправній колонії села Старі Бабани, аби якомога більше людей змогли її побачити, а також створити документальний фільм, де буде вміщено всі інтерв’ю героїв проекту та сама вистава.

Отож, бережімо своє здоров’я і життя, а історії героїв проекту нехай стануть прикладом для подолання проблем.

Детальний фоторепортаж можна переглянути тут.

Пресцентр УДПУ