Студенти, які здобувають освіту в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини за спеціальністю «Хімія», проходять навчальну практику на підприємствах Умані, Уманського району та інших регіонів нашої держави. Практична підготовка студентів є обов’язковим компонентом освітньо-професійної програми підготовки фахівців та сприяє закріпленню професійних знань, умінь та навичок, що були набуті студентами в університеті.

Лабораторно-хімічна практика студентів 1 курсу проходить у хімічних лабораторіях університету, частково на базі експертних лабораторій та лабораторій контролю за якістю продукції підприємств. Під час проходження практики студенти узагальнюють знання з техніки безпеки в хімічній лабораторії, проводять досліди та експерименти.

Лабораторно-аналітична практика студентів 2 курсу проходить на базі різних підприємств, зокрема у 2019–2020 н.р. вона проводилася в таких організаціях: олійня «Інтерес-Центр», «Уманьпиво, «Уманьводоканал» та очисні споруди, виробничо-комерційне підприємства «Обрій».

Під час проходження практики на олійні студенти ознайомилися із технологічними процесами механічного виробництва олії і способу розчинення її в летких органічних розчинниках. Перебуваючи на підприємстві «Уманьводоканал», студенти мали можливість ознайомитися із технологією водопостачання міста Умань; у хімічній лабораторії спостерігали за проведенням аналізу проб води на хімічний склад та жорсткість. Студенти також відвідали очисні споруди каналізаційних стоків м. Умані та ознайомилися із технологією їх очищення, методикою проведення аналізу проб води на мікробіологічні показники.

Фахівці підприємства «Уманьпиво» презентували студентам технологічний процес виробництва пива, лимонаду та сидру в навчальній лабораторії університету.

Хіміко-технологічна практика студентів 3 курсу проходила в Христинівській приватній пекарні, Гайсинському молокозаводі, садівничому господарстві Уманського району,.  філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України», «Уманський елеватор». Під час проходження практики на підприємствах харчової промисловості спеціалісти ознайомили студентів із сучасним обладнанням та технологічними процесами виробництва твердих та м’яких сортів сиру, масла вершкового та інших молочних продуктів; технологічним процесом виробництва хлібобулочних виробів.

Практика в ПАТ «Уманський елеватор» ознайомила студентів з обладнанням виробничої лабораторії та складовими частинами самого елеватора, вони мали можливість попрацювати у виробничій лабораторії, яка оснащена за найкращими європейськими стандартами визначення якості зерна.

Студенти 4 курсу проходили навчальну практику на базі таких підприємств: ПАТ «Уманський завод Мегомметр», «Світ вікон», де мали змогу  ознайомитися із особливостями роботи з вимірювальним обладнанням хімічних лабораторій та технологічним процесом виробництва.

Окремі практики проведено за межами міста: акціонерне товариство «Монфарм» м. Монастирище, Львівська майстерня карамелі, підприємства Волинської області, Кондитерська корпорація «Roshen». В цих організаціях студенти не лише знайомилися з особливостями виробництва, а безпосередньо ставали учасниками технологічного процесу.

 Під час практики на Шацьких озерах студенти в польових умовах брали проби води з річки Прип’яті та озера Світязь, проводили їх кількісний експрес-аналіз; ознайомилися із технологією переробки сміття.

Під час проходження різних видів практик студенти засвоюють нові технології, адаптуються до умов фахової діяльності, набувають професійних навичок. Таким чином забезпечується підготовка майбутніх фахівців, які спроможні вирішувати виробничі завдання в сучасних ринкових умовах.

Пресцентр УДПУ