Назва чоловічого вокального тріо «Гонта» (Іван Гонта – ватажок народно-визвольного гайдамацького повстання 1768-1769 рр. на Правобережній Україні. Уманський сотник Іван Гонта увійшов в історію як провідник Коліївщини великого народно-визвольного гайдамацького повстання 1768-1769 рр. на Правобережній Україні. Джерело. Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua ) досить смілива. Назва, яка піднімається над буденністю, бо сама особистість ватажка дуже примітна. Та й вокальне тріо було створене у 1998 році, коли відзначалася 230 річниця з початку народно-визвольного руху. В цьому сенсі образ національного героя доречно припав до душі виконавцям гурту, інше питання, що колектив досить швидко переріс з виконання чисто козацьких та історичних пісень і став виконувати найрізноманітнішу музику. На думку учасників тріо – головне, щоб вона (музика) була талановитою, незалежно від жанрів – високий, низький, релігійний, світський – не важливо, з мікрофонами чи без мікрофонів, з інструментальним супроводом чи спів а капела, але це повинна бути «хороша музика», яка надихає на створення оригінальних аранжувань, гармонізацій, обробок.

Виконавці вокального тріо переконані і в тому, що талановита музика завжди знайде свого слухача. Культура сучасної молоді, на жаль, основана на запозичених речах, 90 відсотків поп-музики, якщо не більше, має надто мало, а той зовсім не має, національної ідентичності. Тому музика «гонтівців» (навіть розважальна) в будь-якому випадку несе в собі ознаки самобутності, ознаки креативності, бо вони є інтерпретаторами.

Тріо «Гонта» не виконує нову музику (хоча в репертуарі є авторські твори, зокрема пісні на вірші українських поетів, авторські духовні пісні), це музика перевірена віками – фольклорна чи авторська, на основі якої вони роблять свої аранжування, як новий продукт, який залишає незмінним першоджерело, але несе ознаки особливого (впізнаваного) виконавського стилю.

Вокальне чоловіче тріо «Гонта» – це творчий проект, діяльність якого покликана зберігати та розвивати традиції чоловічого багатоголосся, яке сягає часів Київської Русі. Це давнє мистецтво, а разом з тим і вічно молоде – слухач повинен цінувати, розуміти красу і гармонію співзвуччя виконавців тріо, які утворюють сузір’я голосів, що не суперечать один одному, а підкорюють себе загальному і це дуже по-українськи. Репертуар колективу складається з творів релігійної тематики, оригінальних обробок українських народних пісень та пісень українських і зарубіжних авторів.

Народна музика є дуже важливою частиною, але не єдиною, де можливо зробити щось цікаве, силами чоловічого ансамблю. Те, що робить тріо «Гонта» виходить за рамки буденного шоу-бізнесу, в їх творчості не приховати недолік якості елементами яскравого шоу.

В основі виконавства лежить мистецтво співу в усій його різноманітності, де (інколи) використовуються елементи шоу-естетики, але в першу чергу – це ансамблевий спів. Мета гурту – розширити межі «шаблонного» мислення слухача щодо сприйняття народної та авторської пісні у виконанні такого вокального колективу.

Незмінними учасниками тріо «Гонта» є колишні студенти, а нині заслужені працівники культури України, викладачі та доценти факультету мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини –  Петро Волошин, Василь Семенчук та Валентин Купчик, який з 2005 року є керівником колективу.

Високий професійний рівень виконання ансамблю неодноразово був відзначений нагородами на Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях-конкурсах. Тріо «Гонта» є лауреатом обласної премії ім. Порфирія Демуцького, володарем Гран-прі Міжнародного конкурсу «Мелодії вічності» (м.Кролевець Сумської обл.), Відкритого Міжнародного фестивалю-конкурсу вокалістів «Осінній вернісаж»     (м. Дніпропетровськ), Всеукраїнського фестивалю мистецтв «Слобожанський спас» (м. Сватове Луганської обл.) та Всеукраїнського конкурсу козацької пісні «Встань, козацька славо! Засвіти знамена!» (м. Радивилів Рівненської обл.), лауреатом І-ї премії Міжнародного конкурсу-фестивалю «Закарпатський едельвейс» (м. Ужгород), Всеукраїнського фестивалю вертепів «Карпатія»         (м. Івано-Франківськ).

Творчий чоловічий колектив – переможець телевізійного проекту «Фольк-music», учасник хіт-параду «Наша пісня» І каналу Українського телебачення, учасник Всеукраїнського марафону української пісні в рамках встановлення Україною світового рекорду, занесеного до «Книги рекордів Гіннеса».

В рамках програми споріднення міст Умань і Гнєзно (Польща), обміну досвідом Уманського педагогічного університету імені Павла Тичини та Європейського колегіуму м. Гнєзно народний аматорський колектив «Гонта» взяв участь в ХІ-му фестивалі науки і культури (м.Гнєзно, Польща).

Ансамбль веде активну концертну діяльність, є постійним учасником обласних, районних, міських та університетських культурно-мистецьких заходів. Виступи колективу користуються заслуженим успіхом і популярністю.

Тріо «Гонта» активно займається мистецькою волонтерською діяльністю. Із концертними програмами учасники колективу неодноразово виступали в зоні АТО (м.Щастя, м.Новоайдар, ст.Луганська, с.Дєнєжнікове, м.Покровське, м.Лисичанськ, м.Сєвєродонецьк). Щирість вокалістів щоразу залишає у серцях бійців Українського Війська особливий незгладимий слід. Народному самодіяльному аматорському колективу військові неодноразово висловлювали щиру подяку за творчість та підняття козацького духу.

Вокальне чоловіче тріо «Гонта» є співзасновиком І Всеукраїнського конкурсу-фестивалю «ГОНТА-FEST», який проходитиме цьогоріч в Умані на початку осені.

Творчість виконавців зміцнює народні мистецькі традиції, формує у сучасників високе почуття патріотизму та національної гордості, збагачує духовно.

Шановні «гонтівці»! Зичимо Вам міцного здоров’я, козацького довголіття, творчого натхнення! Нехай ваші щирі пісні лунають над Україною!

Пресцентр УДПУ