В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбулася просвітницька зустріч із начальником Уманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Ларисою Качановою.

Зустріч проходила в межах відзначення в Україні Всесвітнього дня боротьби проти сказу. Метою цієї зустрічі стало підвищення інформованості населення про профілактику сказу та боротьбу з ним, а також привернення уваги до наслідків цієї хвороби у людей і тварин, підвищення обізнаності про профілактичні заходи. На зустрічі були присутні представники факультетів, інституту, відділів, центрів університету, які згодом проведуть інформаційно-роз’яснювальну роботу у своїх структурних підрозділах.

Серед іншого було обговорено стан епідемобстановки в місті та навколишніх районах, зокрема що стосується гарячки Західного Нілу та лептоспірозу (як розпізнати та не захворіти).

Модаратор заходу – начальник відділу охорони праці та пожежної безпеки Оксана Житня.

Довідково.

Всесвітній день боротьби проти сказу (англ. World Rabies Day) — пам'ятна дата, що відзначається щорічно 28 вересня, починаючи з 2007 року. Був встановлений з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу (Global Alliance for Rabies Control), що є некомерційною організацією зі штаб-квартирою в США..

Всесвітній день боротьби проти сказу щорічно проводиться 28 вересня і приурочений до дня смерті французького мікробіолога Луї Пастера, який створив першу в історії вакцину від сказу..

Факти, які потрібно знати про сказ:

1️.Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функції центральної нервової системи і завжди закінчується летально.

2️. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) сказ входить в першу п'ятірку основних небезпечних зоонозів, що завдають найбільших соціальних і економічних збитків.

3. Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус із слиною. Основний шлях проникнення вірусу в організм відбувається через пошкодження шкіри в наслідок укусів та ослинення.

4️. В Україні вже більше 40 років триває епізоотія сказу природного типу. Спостерігається циркуляція вірусу серед 23 видів диких та шести видів домашніх і сільськогосподарських тварин в різних природно-географічних зонах.

Нагадуємо, що для профілактики сказу необхідно регулярно вакцинувати свійських тварин – вакцинація є дієвою профілактичною мірою проти розповсюдження захворювання.

Пресцентр УДПУ