В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини налагоджена ефективна система підготовки наукових, науково-педагогічних кадрів (докторів філософії та докторів наук) через аспірантуру та докторантуру, яка сприяє удосконаленню кадрової політики і своєчасному поповненню та оновленню професорсько-викладацького складу.

З 2016 року, у зв’язку із реформуванням системи підготовки наукових і науково-педагогічних кадрів в Україні, підготовка аспірантів, докторантів в УДПУ здійснюється згідно з Постановою КМУ від 23 березня 2016 р. N 261 ) (зі змінами) «Порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у вищих навчальних закладах (наукових установах)» за 6 спеціальностями:

011 Освітні, педагогічні науки;

015 Професійна освіта (за спеціалізаціями);

032 Історія та археологія;

053 Психологія;

073 Менеджмент;

231 Соціальна робота.

У 2019 році простежується позитивна динаміка щодо кількості поданих заяв та зарахованих до аспірантури здобувачів третього освітньо-наукового рівня вищої освіти: за денною та заочною формами навчання подано 40 заяв, з них 29 осіб зараховано (у 2018 р. – 23 заяви, 15 осіб зараховано).

Вцілому на денну форму навчання було подано 27 заяв (у 2018 році – 13). Обсяг державного замовлення склав 13 місць (у 2018 році – 11).

На заочну форму було подано 13 заяв (у 2018 році – 5).

На навчання за контрактом зараховано 17 осіб (у 2018 – 4).

До докторантури зараховано 1 особу. Спеціальність 011 Освітні, педагогічні науки (денна форма навчання).

Серед перспективних напрямів розвитку університету щодо підготовки науково-педагогічних кадрів:

– поліпшення умов праці молодих учених та підвищення якості вищої освіти і науки, підвищення цінності й суспільної важливості дисертації та наукових досліджень, лобіювання інтересів молодих учених у Європейському освітньо-науковому просторі;

– проходження первинної акредитації освітньо-наукових (наукових) програм підготовки здобувачів вищої освіти на третьому освітньо-науковому рівні;

– відкриття нових перспективних освітньо-наукових програм підготовки докторів філософії, докторів наук;

– захист дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата наук (доктора філософії) та доктора наук відповідно до потреб забезпечення освітніх (освітньо-наукових) програм підготовки фахівців та ліцензійних умов провадження освітньої діяльності закладів вищої освіти.

Пресцентр УДПУ