Вперше підготовку іноземних студентів Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини розпочав у 2012–2013 навчальному році. Це були студенти із Ботсвани, Зімбабве, Нігерії, Свазіленду, Алжиру, Китаю, Азербайджану, Ізраїлю.

У 2014 році, у зв’язку із загостренням  соціально-політичної ситуації у Донецькій та Луганській областях, до Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини було переведено і поновлено на навчання  235 іноземних студентів зі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Луганського національного аграрного університету, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Для  популяризації освітніх послуг, які надаються в університеті,  та організації ефективної роботи, пов’язаної із навчанням і перебуванням іноземних громадян в закладі освіти і на території України в УДПУ імені Павла Тичини  створено відділ по роботі з іноземними студентами. Фахівці відділу забезпечують реалізацію в університеті державної політики, спрямованої на підвищення рівня якості професійної підготовки іноземних студентів; встановлення тісних зв’язків з посольствами і консульствами іноземних держав в Україні; співпрацю з органами УМВС та УДМС України в Черкаській області та іншими державними структурами.

В університеті також створено підготовче відділення для іноземних громадян, яке здійснює підготовку іноземних громадян, осіб без громадянства для подальшого вступу за акредитованими спеціальностями за ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр» до УДПУ імені Павла Тичини та до інших вищих навчальних закладів України.

В університеті приділяється значна увагу відбору потенційних студентів, оскільки якість освіти передбачає конкурсний відбір абітурієнтів. Іноземні громадяни здобувають освітній ступінь «бакалавр» за 13 спеціальностями. Питання забезпечення якості підготовки іноземних громадян та ефективність викладання української мови для них систематично розглядається на засіданнях ректорату та вченої ради університету. На початку кожного нового навчального року адміністрація університету організовує зустрічі з іноземними студентами щодо особливостей навчальної, наукової та культурно-масової роботи; правового статусу іноземців на території України та дотримання чинного законодавства України.

Сьогодні в університеті нараховується 261 іноземних громадян з Азербайджану, Єгипту, Туркменістану, Тунісу, Арабської Республіки Єгипет, Камеруну, які навчаються на підготовчому відділенні (13) та основних факультетах (248): природничо-географічному; фізичного виховання; фізики, математики та інформатики; професійної та технологічної освіти; факультеті іноземних мов; початкової освіти; історичному факультеті та інституті економіки та бізнес-освіти. Переважну більшість іноземних студентів приєднано до академічних груп, у яких навчаються українські здобувачі вищої освіти. Проте в контексті виробничої необхідності та з урахуванням особливостей підготовки іноземних громадян створено окремі академічні групи.

Під час навчання в університеті з іноземними студентами проводиться адаптаційна і виховна робота. З цією метою створено Українсько-туркменський культурно-освітній центр. Співробітники центру щорічно організовують різноманітні заходи, спрямовані на культурний взаємообмін між країнами, соціалізацію іноземців та їх інтеграцію в український соціум.  Іноземні студенти є активними учасниками загальноуніверситетських, міських, наукових, просвітницьких, мистецьких заходів, спортивних змагань.

«Для оволодіння  знаннями, організації цікавого дозвілля та занять спортом в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини  є всі умови», – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Туркменістан в Україні та Республіці Молдові Нурберди Аманмурадов, який побував із візитом в університеті.

Організація освітньої діяльності з іноземними громадянами відзначається своєю специфікою, але саме надання якісних освітніх послуг студентам-іноземціям є першочерговим завданням колективу Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Пресцентр УДПУ