Професія педагога завжди була, є і буде престижною. Вона викликає особливу повагу з боку суспільства, адже покликана не лише дати освіту, а й зберегти людське в людині, передати те найкраще, що винайшло людство упродовж своєї історії, нинішнім і майбутнім поколінням.

Дуже вдало про педагога писав відомий поет С.Л. Соловейчик: «Він актор, але його глядачі і слухачі не аплодують йому. Він скульптор, але його роботи ніхто не бачить. Він лікар, але його пацієнти рідко дякують за лікування та далеко не завжди бажають лікуватися. Де ж йому взяти сили для щоденного натхнення? Тільки в самому собі, тільки у свідомості величі своєї справи».

Колектив нашого університету може пишатись цілою низкою досвідчених викладачів, які присвятили своє життя професії – Вчитель. Однією із них є доцент кафедри вищої математики та методики навчання математики – Людмила Андріївна Благодир, яка понад тридцять п’ять років присвятила цій професії, п’ятнадцять із них – Уманському державному педагогічному університету імені Павла Тичини.

Трудову діяльність Людмила Андріївна розпочала у 1983 році на посаді вчителя математики середньої школи №66 (м. Одеса) після закінчення Одеського державного університету імені І.І. Мечникова. Потім працювала  вчителем математики СШ №4 (м. Умань), методистом міського методкабінету (м. Умань), викладачем математики Уманської філії Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу.

З 2006 року Благодир Л.А. працює в нашому колективі обіймаючи посади викладача, старшого викладача, доцента, а останні роки ще й виконує обов’язки заступника декана факультету фізики, математики та інформатики з питань практичної підготовки здобувачів вищої освіти.

У 2012 році закінчила аспірантуру при Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова за спеціальністю методика навчання математики, у 2019 році, успішно захистила кандидатську дисертацію на тему «Методична система аналізу та попередження математичних помилок у навчанні алгебри в основній школі».

Людмила Андріївна бере активну участь у громадському житті міста і району, тримає постійні зв'язки з відділами управління освітою, директорами шкіл, систематично виступає з доповідями на конференціях та семінарах для учителів. Вона стала ініціатором проведення щорічної (починаючи з 2014 року) науково-практичної конференції для місцевої молоді «Математика в житті людини».

Як науковець, Людмила Андріївна, є автором і співавтором близько 100 наукових і науково-методичних праць, серед яких монографії, посібники тощо. Щороку бере активну участь у роботі всеукраїнських та міжнародних конференцій різного рівня з проблем методики навчання математики.

За значний внесок у розробку наукових проблем педагогіки та підготовку вчительських кадрів, якісну підготовку різноманітних шкільних заходів має низку подяк та грамот.

Людмила Андріївна – інноваційна особистість, яка прагне йти нога в ногу із науково-технічним прогресом і новинками у методах викладання. Головна її мета – розвиток творчої та гармонійної особистості. Створюючи сприятливі умови для навчання, вона використовує найефективніші методи викладання, сучасні і цікаві технології та прийоми, при цьому вміє знайти індивідуальний підхід до кожного із здобувачів освіти. Вона не лише фахівець, який вміє передати свої знання, а й особистість, яка запалює в кожній душі вогник допитливості, любові та доброти, про що свідчать позитивні відгуки випускників закладів освіти, які завжди з вдячністю та любов’ю згадують свого Вчителя, педагога не лише за освітою, а й за покликанням.

Пишаємось нашими талановитими педагогами, які в ногу з сучасністю готують висококваліфікованих, конкурентоспроможних випускників Уманського державного педагогічного університету. В цьому році університету – 90! Людмила Андріївна також ювіляр, їй – 60! Тож зичимо Вам, шановна ювілярко, здоров’я, наснаги, процвітання, оптимізму, здійснення усіх задумів та нових професійних звершень!

Пресцентр УДПУ