За останні 5 років у процесі патентно-ліцензійної та винахідницької діяльності викладачами і студентами Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини було розроблено 35 винаходів та отримано патенти України. За цими патентами укладено 12 ліцензійних угод з впровадження винаходів на виробництві. Основним ліцензіатом цих винаходів є ПАТ «УМАНЬФЕРММАШ».

Авторами винаходів стали викладачі університету Олександр Безлюдний, Олег Мелентьєв, Андрій Гедзик, Талят Азізов, Олександр Коберник, Станіслав Ткачук, Андрій Терещук, Олексій Мельник, Олег Авраменко, Микола Захаревич, Вікторія Валюк, Руслан Якимчук, Валерій Миколайко, Олексій Ситник.

Студенти Віктор Мазур, Сергій Іванов, Іван Тржесковський, Дмитро Дерман в процесі наукової роботи у проблемній групі «Студентське проектно-технологічне бюро» також стали співавторами 6 винаходів.

За результатами патентно-ліцензійної та винахідницької роботи видано брошуру «Промислова власність Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини» із описом 32 винаходів, 12 з яких були передані виробництвам, тобто здійснений трансфер технологій.

Багато років поспіль викладачі та студенти беруть активну участь у Всеукраїнському фестивалі інновацій, організатором якого є Міністерство освіти і науки України. Зокрема, взяли участь у конкурсі стартап-проектів на тему: «Патрон і спосіб для збивання розвідувальних дронів з реактивною розривною кулею під мисливські гладкоствольні рушниці», за що отримали подяку на ім’я ректора.

Цьогоріч відповідальний за патентно-ліцензійну діяльність університету Олег Мелентьєв брав участь у Першому загальному всеукраїнському з’їзді учасників проекту Центрів підтримки технологій та інновацій (TISC).

В поточному році планується розробити положення про університетський конкурс стартап-проектів на базі «Студентського проектно-технологічного бюро».

Також планується включити в план роботи «Бізнес-центру» заходи по залученню інвесторів, впровадження у виробництво та підписання ліцензійних угод на використання промислової власності університету, заключити угоду із Національним офісом інтелектуальної власності про створення Центру підтримки технологій та інновацій (TISC) на базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

У перспективі підписання угоди із «Укрпатентом», організація семінару з методології створення винаходів та їх оформлення, а також участь у Всеукраїнському конкурсі на кращий винахід року та участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах стартапів.

Пресцентр УДПУ