У дні святкування 206 річниці від дня народження Тараса Шевченка на факультеті української філології Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини пройшов  тематичний майстер-клас «Українська вишивка в етнолінгвістичному вимірі». Філологи разом із кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Наталією Осіпенко досліджували образ Тараса Шевченка та його літературних героїв у мистецтві української вишивки.

Студенти 25 групи (освітня програма «Середня освіта (Українська мова і література). Українознавство») презентували першокурсникам свої дослідження на тему «Образ і слово Тараса Шевченка в українському вишивкарстві – яскраве свідчення глибокої й незгасної любові народу до Кобзаря».

Детальніше читайте на сайті.

Особливе захоплення у присутніх викликала розповідь про відому дитячу письменницю та народну майстриню Олену Медведєву  з Рівнещини, яка в 2016 році презентувала унікальну книгу – вишитий «Кобзар». За основу цього проекту було взято перше видання «Кобзаря» 1840 року, до якого увійшло сім повних творів Шевченка. Для вишивання тексту був розроблений спеціальний шрифт, ідентичний шрифту оригінального видання. Цю книгу занесли до книги рекордів Гіннеса і зараз вона перебуває у Національному музеї ім. Шевченка. За допомогою техніки стебнівки на матеріалі, який у народі називають «диким льоном», майстриня відтворила тексти восьми поетичних творів. Варто зауважити, що твори вишиті мовою оригіналу.

Студенти не могли не розповісти, як шанують пам’ять великого Кобзаря  на Уманщині. В Уманському краєзнавчому музеї зберігається інформація, яка засвідчує, що для поета Умань була не лише уявним образом народної боротьби, а містом, яке в його пам’яті залишило яскраві враження після перебування в ньому. Уманські митці неодноразово зверталися до образу Шевченка у своїй творчості. 25 лютого 2016 року Уманський художній музей презентував культурно-мистецький проект «Крізь призму своєї душі», присвячений 202-й річниці від дня народження Тараса Шевченка та 400-річчю першої писемної згадки про Умань.


На завершення студенти ознайомилися з комп’ютерною програмою Pattern Maker, з допомогою якої можна створювати різноманітні схеми вишивок. У цьому свою активність проявили хлопці – Іван Фіник та Вадим Драганов, які презентували всім друковану стилізовану схему Тараса Шевченка та подарували кожному книжкові закладинки з написом «Кобзар», які за бажанням можна вишити на спеціальному полотні. Такий витвір завжди буде унікальним та корисним подарунком.

Пресцентр УДПУ