Завершилася чергова програма студентської академічної мобільності, яка реалізується в рамках угоди між Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини та Державною вищою школою професійної освіти імені Яна Амоса Коменського (м. Лєшно, Польща).


За сприяння Польського культурно-освітнього центру упродовж зимового семестру у місті Лєшно навчалися три студентки - Аліна Мехеда (студентка Колегіуму Міждисциплінарних індивідуальних гуманітарних студій), Альона Шеремета та Юлія Крицак (студентки факультету української філології). Вони отримали унікальну нагоду здобути досвід навчання за європейською системою освіти, а також глибше пізнати історію і культуру сусідньої держави. Окрім дисциплін свого напряму, дівчата вивчали польську мову і культуру, історичні та суспільні дисципліни. У вільний від навчання час студентки подорожували містами Польщі. Відтак, їм вдалося відвідати такі міста, як Познань, Краків та Жешів. Про навчання у Польщі наші дівчата розповіли в інтерв’ю місцевій газеті АВС (м. Лєшно), у якому поділилися враженнями від перебування в країні та своїми планами на майбутнє.





Одна із учасниць програми, студентка ІІ курсу Колегіуму МІГуС Аліна Мехеда розповіла про враження, які залишилися у неї після навчання в Польщі: «Польща – досить комфортна країна, як для навчання, так і для проживання. Кожне місто по-своєму особливе. Місто Лєшно також справило гарне враження. Воно тихе, спокійне і дуже сучасне. У місті гарна інфраструктура, що створює чудові умови для життя та відпочинку».

Аліна розповідає, що участь у такого роду програмі дає можливість отримати новий досвід, вивчити мову та розширити свій світогляд. Також, за словами Аліни, навчання за кордоном дає можливість порівняти процеси навчання та перейняти закордонний досвід. Сподівання, які очікувала отримати студентка від проекту, повністю виправдалися, навіть більше, ніж очікувалося. Подорожі, вивчення різноманітних дисциплін, знайомство з цікавими людьми – все це стало приємністю для студентки. За період перебування у Польщі Аліна знайшла нових друзів з числа українців, поляків та казахів, які там навчаються за програмою Еразмус.

Як говориться у китайському прислів’ї: «Ніхто не повертається з подорожей таким, яким він був раніше». У цьому переконались наші студенти. Сподіваємось, що отриманий під час навчання у Польщі новий досвід стане їм у пригоді та відкриє нові горизонти для подальшого навчання та майбутньої професійної діяльності.

Пресцентр УДПУ