Підвищення рівня обізнаності про захворювання СНІДом та його профілактика - головна мета всіх заходів, які проводяться 1 грудня, у Всесвітній день боротьби з цією страшною недугою. УДПУ також долучився до їх проведення. Студенти та викладачі додали свій голос до голосу світової спільноти - «Не дай СНІДу шанс!»

На факультеті соціальної та психологічної освіти для студентів 1-4 курсів проведено акції, присвячені Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом. Студенти 26 групи закликали своїх друзів, всіх юнаків та дівчат: «Бережи своє життя, молоде покоління!» У холі нового корпусу студенти роздавали червоні кульки з побажаннями та з сюрпризом і листівками.

Беручи їх до рук, ніхто не залишався байдужим. У цьому інформаційному заході червоні кульки як естафета передавались другим студентам, а у підсумку було складено послання до молоді: «Щороку кількість осіб, які хворіють на ВІЛ-інфекцію, збільшується. Ми, часом, мало думаємо і дбаємо про своє майбутнє, а лише хочемо виокремитись серед натовпу. Ми, молодь ХХІ століття, хочемо бути «крутими»! Ми прагнемо, щоб про нас говорили, ми завжди бажаємо більшого, щоб всі навколо заздрили: он на що спроможні! Але ми ніколи не думаємо, що легковажні поступки можуть коштувати нам життя!

Ми, студенти 26 групи, закликаємо юнаків і дівчат берегти своє життя і пам’ятати про те, що ми - молоде покоління, надія нації!» Студенти також закликали своїх товаришів: перед тим, як вступити в доросле життя - ПАМ’ЯТАЙТЕ: 1+1=3. Користуйтесь презервативами!

На факультеті соціальної та психологічної освіти також прочитали лекцію про попередження поширення ВІЛ/СНІДу серед молоді. До студентів завітали соціальні працівники з благодійного фонду «Воля» – Євген та Ігор, чий власний життєвий приклад дуже красномовний. Юнаки розповіли про небезпеку зараження ВІЛ/СНІДом, поділились своїми життєвими історіями, які вразили студентів, але в аудиторії панувала максимальна відкритість. Усі присутні уважно слухали і старались вловите кожне слово. Після лекції кожен бажаючий міг поставити фахівцям питання, яке його хвилювало.

Учасників заходу зацікавила статистика по Умані: за даними у місті офіційно зафіксовано 22хворих на ВІЛ (в основному це дівчата та молоді жінки у віці 23-25 років). І це – лякає! У діалозі з аудиторією гості розповіли про можливі на сьогоднішній день шляхи передачі ВІЛ, про історію СНІДу як такого. Студенти винесли із лекції багато повчального та корисного.

Cтуденти Інституту економіки та бізнес-освіти також долучились до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Зокрема, молодь розповідала своїм найближчим друзям та іншим студентам про цю хворобу та особливості захисту від неї. Студенти ще раз наголошували, що на сьогодні не існує ефективних ліків від СНІДу, тому основними напрямками по попередженню розповсюдження ВІЛ-інфекції має стати широка санітарно-освітня робота серед учнівської, студентської молоді по профілактиці та боротьбі зі СНІДом.

«Знати, щоб жити!» - таке гасло обрали для заходів до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом на факультеті початкової освіти. Студенти не залишилися осторонь проблеми, яка стосується кожного з нас і провели роз’яснювальні бесіди, присвячені методам профілактики ВІЛ/СНІДу. Так, студентський актив, на чолі із заступником студентського декана Наталією Кавалер всім викладачам та студентам роздав червоні стрічки, які символізують солідарність із ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД.

Кожен свідомий студент задумався над тим, що проблема боротьби зі СНІДом - це спільна суспільна справа. Сподіваємось, що після таких акцій хворих цією страшною хворобою буде менше. Будьте уважними та дбайте про своє здоров’я!

Довідково.

За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилися. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%. Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, серед дорослого населення він становить 1,1%. Щодня в Україні реєструється 48 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією.

Станом на 01.10.2015, за даними ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», в Україні зареєстровано 275754 ВІЛ-позитивних особи, 81577 хворих на СНІД та 37543 померлих від захворювань, зумовлених СНІДом.

У Черкаській області станом на 01.10.2015 офіційно зареєстровано 6412 ВІЛ-інфікованих осіб, зокрема 1152 дитини; захворіло на СНІД – 2271 особа, з них – 42 дитини; померло від захворювань, зумовлених СНІДом – 942 особи.

Найвищі показники захворюваності на ВІЛ-інфекцію за 9 місяців поточного року зареєстровані в м. Черкаси, м. Сміла, Тальнівському, Жашківському та Христинівському районах. Найвища захворюваність на СНІД спостерігається в м. Ватутіне, м. Черкаси, Канівському районі.

Станом на 01.10.2015 в лікувально-профілактичних закладах області на диспансерному обліку перебуває 3231 ВІЛ-інфікована особа, з них – 247 дітей.

Попередження поширення ВІЛ/СНІДу серед молоді – один із найважливіших пріоритетів. Важелем впливу держави на стримування епідемії є профілактична діяльність, а запорукою запобігання захворюванню – уникнення ін’єкційної наркоманії, ризикованої сексуальної поведінки, здоровий спосіб життя.

Пам’ятайте: єдиний, хто може вберегти вас від СНІДу – це ви самі!

  

 

Пресцентр УДПУ