Навчально-науковий інститут економіки та бізнес-освіти створено 2015 року на базі економічного факультету, який понад 20 років успішно функціонував в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини інституті/університеті.

Нині інститут є сучасним освітньо-науковим центром з розгалуженою структурою та гнучкою системою організації навчального процесу. В його складі функціонують інноваційний бізнес-центр, наукова школа, науково-дослідні лабораторії (управління фінансами; регіональної економіки і туризму; проблем державних фінансів України; проблем розвитку нових інтегрованих структур АПК), кафедри (економіки та соціально-поведінкових наук; маркетингу, менеджменту та управління бізнесом; технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи; фінансів, обліку та економічної безпеки) та ряд спеціалізованих навчальних лабораторій.

В навчально-науковому інституті економіки та бізнес-освіти навчається понад 1200 студентів. Здійснюється підготовка висококваліфікованих фахівців за спеціальностями: економіка; підприємництво, торгівля та біржова діяльність; маркетинг; фінанси, банківська справа та страхування; облік і оподаткування; менеджмент; туризм; готельно-ресторанна справа; публічне управління та адміністрування управління фінансово-економічною безпекою та менеджмент бізнес-адміністрування.

Навчально-методична діяльність в Навчально-науковому інституті економіки та бізнес-освіти є важливою складовою освітнього процесу і спрямована на вирішення завдань з підвищення якості підготовки фахівців на основі комплексного підходу до удосконалення змісту, організації й методів навчання.

Діяльність професорсько-викладацького колективу спрямовується на організацію процесу навчання відповідно до нормативних документів. Освітня діяльність поєднує теоретичну складову, пов’язану з розкриттям сутності науки, нових закономірностей, та практичну, що спрямована на розв’язання практичних завдань і активізацію навчально-пізнавальної діяльності студента в цілому. 

Висока кваліфікація науково-педагогічних працівників інституту, відповідна матеріально-технічна база на основі сучасних комп’ютерних технологій та програмного забезпечення дозволяють здійснювати підготовку висококваліфікованих спеціалістів нового покоління.

Успішна робота інституту гарантується високим науковим та фаховим рівнем науково-педагогічних працівників. Студенти під керівництвом викладачів беруть активну участь в науково-дослідній роботі, виступають з науковими доповідями на науково-практичних конференціях, семінарах та круглих столах різного економічного спрямування.

Викладачі кафедр інституту відомі серед фахівців своїми науковими та навчальними розробками – монографіями, підручниками та навчальними посібниками, практичними рекомендаціями, що впроваджені законодавчою владою, урядовими та бізнесовими структурами, виступами на конференціях, публікаціями у найпрестижніших вітчизняних та зарубіжних виданнях.

Усі кафедри інституту плідно співпрацюють із суб’єктами різних організаційно-правових форм господарювання, завдяки чому студенти мають змогу практично засвоїти теоретичний матеріал на практиці.

Інтернаціоналізацію сфер університетської діяльності Навчально-науковий інститут економіки та бізнес-освіти здійснює в рамках угод про співпрацю з освітніми закладами закордону, серед яких: Інститут туризму Державної Вищої Професійної школи імені Я. А. Коменського у Лєшно, Польща; Університет імені Адама Міцкевича в місті Познань, Польща; Державна вища школа професійної освіти імені Іпполіта Цегельського, Польща; Ризький міжнародний університет “ISMA”, Латвія; Університет «Гоце Дельчева», м. Штіп, Македонія; Гуманітарно-природничий університет імені Яна Кохановського в Кельце, Польща; Академія імені Яна Длугоша в Ченстохові, Польща; Вища школа суспільних наук у Познані, Польща; Державна вища професійна школа в Плоцьку, Польща; Вища школа менеджменту, м. Легніца, Польща.

Інститут надає своїм студентам унікальну можливість проходження міжнародного стажування в Болгарії, Греції, Німеччині, Польщі, Туреччині.

Спільна робота із зарубіжними партнерами спрямовується на підготовку майбутніх фахівців; проведення міжнародних наукових конференцій, симпозіумів, семінарів та робочих зустрічей; взаємодію у міжнародних наукових, освітніх, адміністративних структурах, асоціаціях, товариствах; популяризацію наукових досягнень університету на міжнародному рівні; наукове співробітництво з містами-побратимами.

Активно проводиться різнопланова виховна робота, організовано змістовне дозвілля, діє рада студентського самоврядування. Студентський актив організовує різноманітні культурно-масові заходи: туристичні походи, екскурсійні поїздки, спортивні змагання.

Майбутні фахівці інституту здобувають достатню фахову та соціально-культурну підготовку, формують і розвивають свій духовно-емоційний стан, творче мислення, мотиви діяльності, здібності, вольові якості. Тому вихідні позиції виховної діяльності інституту – формування у студентів розвиненої духовності, досягнення високої культури міжособистісних взаємин, моральної, художньої, естетичної, правової, трудової, екологічної культури.

Пресцентр УДПУ