Напередодні відзначення Дня Незалежності Республіки Польща між містами Умань, Київ, Познань, Гнєзно, Ченстохова відбувся науково-освітній відеоміст «Під біло-червоним прапором: до 103-ї річниці Незалежності Республіки Польща».

Відеоустріч модерував директор Польського культурно-освітнього центру Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини професор Ігор Кривошея.

Епіграфом до діалогу став перегляд фільму, який у символічний спосіб продемонстрував шлях Польщі до незалежності.

На початку зустрічі  проректор з міжнародних зв’язків та стратегічного розвитку Володимир Миколайко окреслив напрямки співпраці УДПУ імені Павла Тичини з польськими ЗВО.

Директор Польського Інституту у Києві Роберт Чижевскі, вітаючи учасників відеозустрічі зазначив, що між науковими та освітніми закладами обох держав існують сталі освітні взаємозв’язки, які і надалі варто підтримувати та розширювати.

Про освітньо-культурні проєкти, до яких активно долучаються викладачі та студенти, розповіла радниця з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні Ева Матушек-Загата .

До ефіру долучилися науковці Польщі: професор Університету імені Адама Міцкевича в Познані Рафал Димчик, доктор Інституту європейської культури Університету імені Адама Міцкевича Ігор Ксеніч, які акцентували увагу учасників відеозустрічі на багаторічній співпраці польських закладів освіти та УДПУ.

Науковий співробітник Інституту історії Гуманітарно-природничого університету імені Яна Длугоша в Ченстохові Норберт Моравєц також наголосив на тісній співпраці науковців. Результатами такої взаємодії стала низка видань, у яких висвітлюється історія Польщі та України, зокрема Уманщини, яка впродовж століть була місцем органічного співіснування українців та поляків, що спільно ділили один життєвий простір.

Декан історичного факультету, професор Зінаїда Священко акцентувала увагу на історичних аспектах взаємин між Україною та Польщею, які мали майже однакову долю, але вистояли у вирі непростих потрясінь на шляху до євроінтеграції.

Професор Валентина Коваль, декан факультету української розповіла про результати співпраці між уманськими та польськими філологами в межах програм студентського обміну.

Стипендіатка програми «Polonista» від NAWA, магістрантка УДПУ імені Павла Тичини та Університету імені Адама Міцкевича в Познані Лілія Пивовар продемонструвала своє володіння польською мовою, продекламувавши вірш про шлях Польщі до незалежності.

Аспірант історичного факультету, фахівець Польського культурно-освітнього центру Антон Терещук презентував відеосюжет про польські партнерські міста.

Студент факультету фізики, математики та інформатики Євген Хитрук поділився враженнями від навчання в Державній вищій професійній школі імені Іполіта Цегельського в Гнєзно за програмою подвійного диплома.

Усі учасники онлайн-зустрічі були одностайними у твердженні, що Україна та Польща ‒ країни, які тісно пов'язані спільними сторінками історії.

Пресцентр УДПУ