Сьогодні виповнюється 28 років одному із найактивніших підрозділів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини ‒ науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта», завідувачем якої є професор Світлана Совгіра (ініціатор створення – Ганна Гончаренко).

Упродовж усіх років існування співробітники лабораторії успішно проводять наукові дослідження, організовують експедиції з вивчення біорізноманіття в умовах антропогенної трансформації Центрального Побужжя. Зібрані матеріали публікуються в щорічному збірнику наукових праць «Наукові записки екологічної лабораторії УДПУ», в монографіях, посібниках.

Про результативність діяльності лабораторії засвідчують неодноразові перемоги її вихованців на Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, Всеукраїнських тижнях юних раціоналізаторів та винахідників України, Всеукраїнських конкурсах «До чистих джерел», обласних і Всеукраїнських конкурсах наукових робіт МАН.

Досвід природоохоронної роботи екологічної лабораторії висвітлюється в періодичних виданнях, радіо та телебаченні. Багато зусиль приділяється зміцненню матеріально-технічної бази підрозділу.

За 2019 рік співробітники науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» провели 16 еколого-природоохоронних акцій, серед яких: виставка креативних новорічних ялинок, акції зі збереження водних об’єктів у регіоні, Міжнародна акція «Година Землі», природоохоронна акція «Посади дерево миру», Всеукраїнська акція «За чисте довкілля», упорядкування «Алеї бузків» на агробіостанції університету та інші заходи, відповідно до Міжнародних та Всеукраїнських екологічних дат.

Результати досліджень обговорювалися на Всеукраїнській конференції та більш ніж 15 семінарах і круглих столах.

Співробітники лабораторії організували три експедиції, за результатами яких досліджено біорізноманіття та ландшафтне різноманіття Південно-Бузького екокоридору та отримано рішення на створення гідрологічного заказника «Каскад джерел».

Лабораторія тісно співпрацює з Інститутом агроекології і природокористування, Хмельницьким обласним Інститутом післядипломної педагогічної освіти та закладами освіти регіону. Разом з колективами цих установ упорядковано шкільний сад школи № 8 м. Умань; облаштовано природне місцеве джерело (с. Бузівка); упорядковано природні джерела та оновлено шкільний сад у с. Степашки. Співробітники лабораторії надали консультативну допомогу в оновлені території шкільного лісництва (с. Сумівка) та взяли участь у створенні алеї рослин родини лілійних (с. Роги та с. Тальянки).

Результати наукових досліджень лабораторії активно впроваджуються у практичну діяльність: апробовано технологію виявлення потенційних заповідних об’єктів у регіональних екокоридорах басейну Південного Бугу, пройшла перевірку авторська методика створення нових заповідних об’єктів відповідно до регіональної специфіки, обґрунтовано шляхи мінімізації геоекосередовищних загроз на долинно-річкові ландшафти Південно-Бузького екокоридору. Співробітники лабораторії активно залучають до своєї діяльності студентську та учнівську молодь.

Чергова річниця науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» – це нова нагода розповісти про її здобутки та привітати натхненних, патріотично налаштованих природолюбів із досягненнями і побажати подальших успіхів.

Пресцентр УДПУ