28 травня на базі технолого-педагогічного факультету відбувся науково-методичний семінар викладачів кафедри теорії та методики трудового і професійного навчання та Полтавської обласної спеціальної дослідницької групи «Проектування як метод пізнання в освітній галузі «Технологія»» Полтавського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників. Тема семінару: «Удосконалення технологічної освіти у 12-річній школі».

Відкривав засідання директор Інституту природничо-математичної та технологічної освіти УДПУ, доктор педагогічних наук, професор Коберник О.М., який разом із Чемшит В.Г., методистом трудового навчання, креслення та профорієнтаційної роботи ВМВ ПОІППО головували на семінарі.

Програма семінару була досить насиченою, вона включала: презентації фрагментів уроків, проведення майстер-класів, презентацію авторського електронного підручника «Трудове навчання» (9 клас) та електронних тестових завдань з креслення (8-9 клас), ділові ігри, засідання «круглого столу».

 

 

Учасники семінару вели активні дискусії, спілкувалися з проблем технологічної освіти 12-річної школи, брали участь у проведенні фрагменту уроку, який проводила Дзюба Р.Д. (Полтавський обласний ліцей інтернат для обдарованих дітей з сільської місцевості ім. А.С. Макаренка) та Поплюйко С.П. (Градизька гімназія ім. О. Білаша, Глобинського р-ну). Жваві дискусії та обговорення викликали виступи к.п.н., доцента, завкафедрою МЗО ПОІППО Пашко Л. Ф. «Ключові життєві компетентності як основа виховання конкурентоспроможної особистості в контексті удосконалення технологічної освіти у 12-річній школі» та к.п.н., доцента, докторанта кафедри теорії та методики трудового навчання факультету технологій та дизайну Полтавського НПУ ім. В.Г. Короленка Цини А.Ю. «Формування особистісних якостей учнів під час проектно-технологічної діяльності на уроках трудового навчання».

Символічним знаком семінару стало вишивання рушника «Макаренківська єдність поколінь» викладачами та студентами технолого-педагогічного факультету. Перед тим як потрапити на Уманщину, цей рушник подорожував іншими містами та регіонами України, де стібок за стібком його вишивали представники педагогічної когорти.

 

 

 

З приємними враженнями, отриманими від спілкування, та масою корисних знань і цікавих ідей залишились усі учасники семінару.