30 листопада 2010 р. на базі Науково-дослідного центру педагогічного краєзнавства подвійного підпорядкування МОН та НАПН України (директор – ректор університету, член-кор. НАПН України, д.пед.н., проф. Побірченко Н.С.) й кафедри соціальної педагогіки та історії педагогіки Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбувся науково-методичний семінар «Дитячий і молодіжний рух як інститут соціалізації дітей та молоді: стан та перспективи розвитку».

Семінар проведено в рамках розробки держбюджетної теми «Розвиток дитячого руху в Центральній Україні (друга половина ХІХ – ХХ ст.)». Робота науково-методичного семінару була побудована за такими напрямами: становлення та розвиток дитячого і молодіжного руху в Україні: від історії до сучасності; дослідження дитячого і молодіжного руху як соціально-педагогічної системи (наукознавчий аспект); теоретико-практичні основи підготовки соціальних педагогів до роботи з дитячими та молодіжними організаціями; сучасний дитячий рух як інститут соціалізації дітей та підлітків; волонтерство як один із напрямів молодіжного руху.


Разом з викладачами університету та науковими співробітниками держбюджетної теми у роботі науково-методичного семінару взяли активну участь представники Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Т.Г. Шевченка (О.Г. Загороднюк), Міського будинку дитячої та юнацької творчості (А.І. Тичінська), Районного центру дитячої та юнацької творчості (М.І. Мерзлик), методичного об’єднання педагогів-організаторів м. Умані (Є.Б. Коврова), міського та районного методичних об’єднань соціальних педагогів (О.Ф. Захаренко).

Цікавими та змістовно насиченими стали доповіді про діяльність дитячих організацій і об'єднань м. Умані й Уманського району; студентських соціальних служб Інституту соціальної та економічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Т.Г. Шевченка; досвід підготовки майбутніх соціальних педагогів до роботи з дитячими та молодіжними організаціями викладачами кафедри соціальної педагогіки та історії педагогіки.