Викладач кафедри української літератури та українознавства факультету української філології УДПУ Наталія Мамчур успішно представила традиційну вишивку та народну ляльку-мотанку на Тижні культури в Туркменістані. Майстриня отримала офіційний лист від Міністерства культури Туркменістану зі словами вдячності за експозицію виставки від України та запрошення до подальшої співпраці.



24-30 червня в Національній туристичній зоні «Аваза» за ініцативи Президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова вперше було проведено Тиждень культури, мета якого – продемонструвати високі досягнення туркменського народу в сфері культури та мистецтва. Чільним завданням даного проекту – активізувати полікультурний діалог, різноманітні творчі контракти та обмін досвідом з метою реалізації нових ідей та творчих проектів. Програма Тижня була насичена різноманітними культурними заходами. Упродовж семи днів на узбережжі Каспію в парку з інтерактивним фонтаном розгорталися яскраві виступи майстрів естради, зарубіжних зірок дитячих та студентських танцювально-фольклорних ансамблів тощо. Урочистості урізноманітнювали кінопокази, вечори поезії, симфонічні концерти, оперні постановки, з великим успіхом відбувся прем’єрний показ патріотичної опери «Герогли».



На території морського курорту делегації різних країн стали учасниками параду архітектурних прем’єр. На чолі з Президентом Туркменістану було відкрито більше десятка об’єктів туристичної інфраструктури: п’ятизіркові готелі, котеджні комплекси, а також перший в країні яхт-клуб. Почесних гостей зустрічали театралізованими виставами з туркменського народного епосу. Яскравим втіленням культурного проекту стала Міжнародна виставка мистецтв, що відкрилася в готелі «Небітчі», де було розгорнуто експозиції 17 країн світу, зокрема Республіки Корея, Японії, Росії, Туреччини, України, США, Франції, Туркменістану, Узбекистану, Казахстану, Азербайджану, Вірменії, Ірану та ін. Кожен павільйон – своєрідний культурний центр самобутніх народних звичаїв. Тут можна було побачити чудові зразки графічного мистецтва, мозаїки, мініатюри, оригінальні скульптурні композиції, що захоплювали своєю витонченістю, ювелірні прикраси, а також унікальні килимові вироби, ляльки та шкатулки, різноманітні вишивки, національний одяг, сувеніри та ін. Загалом Авазінская виставка мистецтв стала свого роду острівцем дружнього та щирого спілкування в океані світової культури.


В останній день цієї масштабної культурної акції на березі штучної річки Аваза відбулася урочиста церемонія закриття Тижня культури з врученням її учасникам дипломів Міжнародної виставки мистецтв і грандіозним святковим концертом за участю кращих творчих колективів країни і популярних зарубіжних артистів. Завершився вечір святковим феєрверком. Тиждень культури в Туркменістані залишив у серцях усіх гостей найкращі враження від національного колориту та щедрої гостинності.


Пресцентр УДПУ