Народний аматорський колектив «Софія» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини створений у 1999 році за ініціативи завідувача кафедри української літератури та українознавства, професора Наталії Сивачук. З моменту створення і до сьогодні керівником колективу є доцент кафедри музикознавства та вокально-хорового мистецтва, заслужений працівник культури України Василь Семенчук.

До складу ансамблю входили студенти мистецько-педагогічного (спеціалізація – українознавство) та філологічного факультетів. Нині ж ансамбль складається лише зі студентів факультету мистецтв.

За вагомий внесок у розвиток культури українського народу, за високу виконавську майстерність, активну участь в культурно-мистецькому житті у 2002 році ансамблю присвоєно почесне звання «народний аматорський колектив».

Колектив «Софія» веде активну концертну діяльність, є лауреатом обласних та всеукраїнських фестивалів, пропагує українську народну пісенну культуру. Серед нагород колективу:

  • Лауреат обласного свята вокально-хорового мистецтва на честь видатного українського фольклориста, композитора Порфирія Демуцького;
  • Лауреат XX ювілейного обласного свята «З глибин народних»;
  • Лауреат обласного фестивалю народної творчості «Трипільська пастораль»;
  • Лауреат обласного фестивалю народної творчості «Земля Богдана і Тараса – Вкраїни вільної окраса»;
  • Лауреат І ступеня І обласного конкурсу молодих композиторів ім. С.С.Гулака-Артемовського (цикл хорових обробок українських народних пісень);
  • Лауреат ІІ ступеня ІІ обласного конкурсу патріотичної пісні «Моя Україна» серед студентської молоді;
  • Диплом І ступеня Міжнародного фестивалю-конкурсу «Зірковий грамофон талантів 2016».

Основу репертуару становлять українські народні пісні в автентичному виконанні (фольклорно-репродуктивний спів), переважну більшість яких записано на Уманщині під час фольклорно-етнографічних експедицій, пісні в обробках Василя Семенчука та твори українських композиторів. Для колективу характерні чистота і злагодженість звучання, висока виконавська культура і художній смак.

«Софія» зачаровує глядачів своїм неповторним мелодійним співом, повертає українців до глибин національної культури.

Дякуємо учасникам та керівнику за творчість, самобутність і неповторність. Нехай збуваються усі творчі плани і задуми! Многая літа!

Пресцентр УДПУ