На запрошення навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття (м.Івано-Франківськ) народний аматорський ансамбль народного танцю «Яворина» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (керівник – Сергій Куценко) взяв участь у фестивалі «Арканове коло».

Велика кількість творчих колективів із Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей завітали до славного м. Івано-Франківська, де 5 червня 2016 року відбувся ІІІ Відкритий обласний фестиваль народного танцю. Центральну Україну на фестивалі гідно представив наш народний танцювальний колектив «Яворина».

Масштабний за кількістю учасників (29 колективів та близько 1100 учасників) фестиваль розпочався із урочистої святкової ходи від Вічевого майдану до пам’ятника Іванові Франку. Відкриваючи святковий захід, біля монумента Великому Каменяреві поклали квіти та з вітальним словом виступили шановані гості: Герой України, художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського Мирослав Вантух та голова Всеукраїнської асоціації хореографів України, начальник управління культури, національностей та релігій Володимир Федорак. Вражаючим та видовищним продовженням урочистої частини фестивалю стало масове виконання найпопулярнішого гуцульського танцю «Аркан», який запросив до свого кола всю Україну.

Епіцентром святкувань та проведення мистецької програми став обласний драматичний театр імені І.Франка. Кожен колектив намагався якнайкраще продемонструвати фахову майстерність та народне танцювальне мистецтво свого регіону. Ансамбль «Яворина» УДПУ підготував для глядачів та гостей фестивалю український народний танець «Гопак» та гуцульську хореографічну композицію «Гонивітер» (постановник – Сергій Куценко). За участь у фестивалі народного танцю «Арканове коло» університетський народний аматорський колектив народного танцю нагороджений почесною грамотою та пам’ятним сувеніром.

Продовженням цікавої концертної програми стала не менш цікава та захоплююча екскурсія визначними місцями Івано-Франківська, підготовлена організаторами фестивалю (ними виступили Івано-Франківська обласна державна адміністрація та обласна рада, Управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації, Навчально-методичний центр культури і туризму Прикарпаття). Учасники ансамблю народного танцю «Яворина» оглянули унікальні історико-архітектурні пам’ятки старовинного міста: колегіальний костел Пресвятої Діви Марії, що вважається другою, після міської Ратуші, найстарішою будівлею обласного центру; міську Ратушу, збудовану у 1695 році Й.Потоцьким; Катедральний Собор Святого Воскресіння XVIII ст.; міські зміцнення (Бастіон), зведені ще в 1662 році, як і палац Потоцьких, за замовленням засновника Івано-Франківська – графа Андрія Потоцького.

Студенти і викладачі кафедри хореографії та художньої культури факультету мистецтв мали змогу відвідати й один із найкращих і найвідоміших туристичних центрів Карпат – Яремче. Учасники екскурсії милувалися красою мальовничого водоспаду Пробій, відвідали вольєрне господарство, придбали сувеніри ручної роботи на згадку про «чарівний край Черемоша й Прута». У них – багата й щедра гуцульська душа, багатовікова історія та культура карпатського краю.

А якою неймовірною була краса українських гір з висоти! Панорама, що відкривалась перед очима студентів під час підйому на гору Буковель (1127 м), перехоплювала дух. Підіймаючись все вище і вище, споглядали нові мальовничі краєвиди, дивуючись безмежності та безкінечності цієї картини.

Учасники поїздки, студенти та викладачі кафедри хореографії та художньої культури, висловлюють слова глибокої вдячності провідному методисту навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Тарасу Магдичу за надану можливість взяти участь у фестивалі народного танцю «Арканове коло», гостинний прийом та підтримку.

Окремі слова подяки – профспілковому комітету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та його голові Олександру Осадчому за сприяння та фінансову підтримку, без якої поїздка була б неможливою.

Пресцентр УДПУ