Актуальній проблемі визначення місця і ролі Коліївщини у визвольній боротьбі українського народу ХVІІІ ст. було присвячене засідання круглого столу «Гайдамаччина в історії українського народу».

Для участі в науковому заході завітали отаман Уманського коша імені Івана Гонти Володимир Сивак, хорунжий Уманського козацтва Олег Рибак, кандидат історичних наук, доцент кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського національного університету садівництва Іван Пахольчук, а також науково-педагогічні працівники та студенти історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини.

Виступи доповідачів окреслювали важливі історичні питання, зокрема: причини зародження гайдамацького руху і суттєві чинники, що спричинили його поразку; роль Барської конфедерації в історії національно-визвольного повстання 1768 року; надвірні козаки Потоцьких на Уманщині; народні повстання як форма виявлення соціальної патології; політичні портрети Максима Залізняка та Івана Гонти; історія побудови пам’ятника ватажкам Коліївщини в нашому місті і трактування його змісту.

Від історичного факультету УДПУ у виступах і дискусії взяли участь професори Анатолій Карасевич, Зінаїда Священко, Ігор Кривошея та доценти Богдан Чорномаз, Ярослав Балановський, Марія Рогожа.

Роботу круглого столу супроводжувала виставка наукової літератури, підготовлена працівниками лабораторії "Відродження нації" (завідувач Оксана Карасевич).

Модератором заходу виступив декан історичного факультету, професор Анатолій Карасевич.

Пресцентр УДПУ