Музей університету веде свою цікаву історію ще з 1979 року. Відкриття було частиною урочистостей з нагоди 50-річчя УДПУ. Потім музей не раз реорганізовувався і змінював місце розташування та експозиції.

З метою осучаснення Музею та відповідно до  «Концепції розвитку Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини на 2015-2020 рр.», розпорядження ректора №2 від 13.07.2016 р. «Про відкриття та впорядкування діяльності музею університету» було створено робочу групу для розробки дизайну, оформлення, відкриття та впорядкування діяльності музею історії університету, оновлення тематичних екскурсій музею та підготовки оновленої інформації з історії навчального закладу на сайт університету.

Оновлений Музей історії університету, обладнаний сучасними виставковими конструкціями й технічними засобами, розпочав свою роботу у 2016 році. Першими його відвідувачами стали представники ректорату, викладачі, студенти та співробітники університету.

В новій експозиції, ілюстрованій великою кількістю фото, речовими пам’ятками та документами, повністю висвітлено ключові етапи становлення університету: від Гуманського Інституту Соціяльного Виховання до Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Окрему сторінку експозиції присвячено особистостям, які в різний час творили історію вузу ‒ адміністрація, професорсько-викладацький колектив та студенти.

Експозиція Музею обладнана стендами, які показують трансформації та реорганізації університету за його 90-річну історію, фотоілюстраціями будинків-корпусів інституту/університету, фотографіями очільників нашого навчального закладу. Цікавими експонатами є студентські квитки та дипломи від 1932 р. до 1990-х років.

Окреме місце в експозиції займає вітрина присвячена Павлу Тичині, чиє ім’я і носить з 1967 р. Університет. Зокрема, в Музеї представлені і його особисті речі. Надзвичайно багатий фонд Музею різноманітними фотографіями, найдавніші з яких зафіксували для нас життя студентів та викладачів інституту ще з 1930 р.

У 2018 р. в Музеї історії університету розгорнуто нову експозицію, присвячену студентам, які були учасниками бойових дій на Сході України. Метою створення експозиції стало збереження пам’яті про колишніх і сьогоднішніх студентів нашого навчального закладу, які захищали цілісність нашої держави.

Пресцентр УДПУ